11.05.2023.

11:51

Foto: Printscreen Twitter

Planeta

(VIDEO) NESTVARAN PRIZOR! OVAKO SE IZRAEL BRANI OD 400 RAKETA! Moćni PVO sistemi "Davidova praćka" i "Gvozdena kupola" sprečili katastrofu!

Palestinski militanti ispalili su stotine raketa na izraelsku teritoriju, a sirene su se čule i na području Tel Aviva prvi put od avgusta prošle godine. Navodno su uništene neke kuće na jugu Izraela. Nekoliko ljudi je takođe povređeno na putu do skloništa, prenosi Dpa.

Kao odgovor na to, izraelske snage izvele su napade na Pojas Gaze, u kojima su poginuli trojica vođa palestinske militantne organizacije Islamski džihad. Među njima je bio i Ali Gali, komandant snaga za lansiranje raketa te militantne islamske grupe, objavila je izraelska vojska.

Na svom Tviteru su naveli da je "Gali bio centralna figura u Islamskom džihadu i odgovoran za nedavne raketne baražne napade na Izrael". Lokalni mediji citiraju palestinske izvore koji govore da su trojica vođa Islamskog džihada poginula u operaciji. Izraelski list Haaretz objavio je da je Gali ubijen u četvrtak rano ujutro u vazdušnom napadu na stambenu zgradu u Gazi.

Sirene se čule i u Tel Avivu

PVO sistemi "Gvozdena kupola" i perspektivni "Šarvit Ksamim" (Davidova praćka) dejstvovale su  po raketama koje je lansirao "Islamski džihad". Procene su da je ispaljeno oko 400 raketa po ciljevima u Izraelu. 

Specifičnost ove kampanje je da se palestinske rakete lansiraju sa krovova stambenih zgrada. 

Izraelska armija je pokrenula operaciju "vatreni krovovi/ili udar po krovovima" gde namerava da izvede napad po stambenim objektima odakle se lansiraju rakete.

U utorak su izraelske vazdušne snage ubile drugu trojicu visokorangiranih članova Islamskog džihada u ciljanim napadima na Pojas Gaze. Nakon tog napada izraelski ministar obrane Joav Galant izjavio je u sredu da je izraelska vojska "izbrisala" vodstvo militantne palestinske organizacije.

"Zadali smo najteži udarac Islamskom džihadu u istoriji"

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je u sredu da je Izrael "zadao najteži udarac Islamskom džihadu u njegovoj istoriji". Izraelske vazdušne snage su, prema vojnim podacima, napale više od 100 ciljeva palestinske militantne organizacije u toj obalnoj enklavi, uključujući lokacije za proizvodnju oružja i sedište iz kojeg je grupa planirala da lansira rakete na Izrael.

Prema Ministarstvu zdravstva u Gazi, u sredu je ubijeno šest Palestinaca, a povređeno dvadesetak. Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven naglasio je potrebu za smirivanjem napetosti u razgovoru sa čelnikom izraelskog Veća za nacionalnu sigurnost Tzakijem Hanegbijem, saopštila je Bela kuća u sredu.