11.05.2023.

12:45

Foto: Printskrin Youtube

Planeta

GROM IZ VEDRA NEBA, "OLUJNA SENKA" VEĆ NAD UKRAJINOM! Britanija je upravo preokrenula igru, London isporučio Kijevu rakete dugog dometa, Moskva će sigurno odgovoriti!

 

"Olujna senka" je krstareća raketa dugog dometa sa stelt mogućnostima, koju su zajedničkim snagama razvile Velika Britanija i Francuska. Lansira se iz vazduha, sa dometom paljbe većim od 250 km, ima malo manji domet od američkih taktičkih raketnih sistema zemlja-zemlja, ili ATACMS, koje je Ukrajina dugo tražila.

Najvažnije je da "Olujna senka" ima domet da udari duboko u teritoriju koju drži Rusija u istočnoj Ukrajini. Zapadni zvaničnik je za CNN rekao da je Velika Britanija dobila uveravanja ukrajinske vlade da će se ove rakete koristiti samo unutar ukrajinske suverene teritorije, a ne unutar Rusije. Zvaničnici Velike Britanije često su davali izjave u kojima su Krim identifikovali kao suverenu teritoriju Ukrajine, opisujući ga kao "nezakonito aneksiranu“.

Projektil "menja igru kada je domet u pitanju", rekao je visoki američki vojni zvaničnik za CNN, dodajući da daje Kijevu sposobnost koju je tražio od početka rata. Kako je CNN izvestio, trenutni maksimalni domet oružja koje su Kijevu obezbedile SAD je oko 79 km.

Raspoređivanje projektila dolazi u trenutku kada se ukrajinske snage spremaju za pokretanje kontraofanzive sa namerom da ponovo zauzmu teritoriju koja je sada pod kontrolom Kremlja u istočnim i južnim delovima zemlje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je njegovoj zemlji potrebno „još malo vremena“ pre nego što krene u kontraofanzivu, kako bi u zemlju stiglo još nešto od obećane zapadne vojne pomoći.