11.05.2023.

16:24

Foto: Reuters/AP/Printscreen/Fotomontaža

Planeta

KIJEV MONTIRA "OLUJNU SENKU" NA MIGOVE I SUHOJE?! Velika opasnost za Crnomorsku flotu, Ukrajina sada ozbiljno preti Krimu, ako udare...

Velika Britanija je isporučila Ukrajini više krstarećih raketa dugog dometa Storm Shadow (Olujna senka), što ukrajinskim snagama omogućava da udare ciljeve duboko na teritoriji koju je od početka rata zauzela Rusija.

Ben Hodžis, bivši komandant američke vojske u Evropi, rekao je da veruje da bi ruska „Crnomorska flota već otišla iz Sevastopolja da je Ukrajina ranije imala "Olujnu senku“, što je, prema njegovom mišljenju, jedan od nekoliko uslova za ponovno zauzimanje Krima.

Raketa ima domet od približno 560 km i nosi konvencionalnu "BROACH" bojevu glavu od 450 kg. Pokreće je turbomlazni motor brzine 0,8 maha. "BROACH" bojeva glava sosobna je da uništi dobro utvrđena područja i objekte. Njeni predviđeni ciljevi su komanda, kontrola, komunikacije, aerodromi, luke, elektrane, skladišta municije, površinski brodovi, podmornice u luci, mostovi i druge strateške ciljeve visoke vrednosti.

Ta raketa radi na principu "pucaj i zaboravi", a programirana je pre lansiranja. Jednom lansiran, projektil se ne može kontrolisati ili dobiti naredbu za samouništenje, a informacije o cilju se ne mogu menjati. Blizu cilja, projektil ide uzlaznom putanjom, a zatim zaranja u metu. Penjanje na visinu ima za cilj da postigne najbolju verovatnoću identifikacije i prodiranja mete. 

Ukrajinsko rukovodstvo je dugo tražilo rakete dugog dometa kako bi ukrajinske snage gađače koncentraciju neprijateljskih trupa i logistička čvorišta duboko iza linije fronta.

U procurelim tajnim dokumentima Pentagona, koji su objavljeni prošlog meseca, navedeno je da se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski krajem februara požalio šefu vojske, generalu Valeriju Zalužnom, da Ukrajina „nema rakete dugog dometa sposobne da dosegnu ruske trupe na ruskoj teritoriji”.

Međutim, nakon objavljivanja tajnih dokumenata, Ukrajina je obećala da neće gađati raketama unutar same Rusije, koristeći ih da podrže željno očekivanu kontraofanzivu koja ima za cilj da primora Moskvu da napusti Krim i drugu okupiranu teritoriju Ukrajine.