12.05.2023.

07:00

Foto: AP/Photo

Planeta

TRESE SE AFRIČKI KONTINENT, JEDNA ZEMLJA RUSIJU SNABDEVA ORUŽJEM?! Ovo nisu potezi neutralne države! Hitno otvorena istraga, Vašington preti

Južnoafrički predsednik Siril Ramafosa nije ni potvrdio ni demantovao da je došlo do utovara, ali je u odgovoru na pitanja opozicije u parlamentu rekao da vlada istražuje te navode.

Američki ambasador Ruben Brigeti rekao je lokalnim novinarima da je Vašington uveren da je ruski brod utovario oružje i municiju u Južnoafričku Republiku prošlog decembra. „Da Južna Afrika naoruža Rusiju je duboko neprihvatljivo“, rekao je Brigeti. „Ovo nisu potezi neutralne zemlje“, dodao je on.

„SAD su ozbiljno zabrinute“

Vašington je više puta upozoravao druge zemlje da ne naoružavaju Rusiju, inače će biti isključene sa najvažnijih međunarodnih tržišta. Iz Stejt departmenta su komentarisali ambasadorove navode.

„SAD su ozbiljno zabrinute zbog ulaska sankcionisanog ruskog teretnog broda u južnoafričku luku prošlog decembra i to su direktno saopštile južnoafričkim zvaničnicima“, rekao je novinarima zamenik portparola Stejt departmenta Vedant Patel.

Predsednik: Istraga je u toku

Južnoafrički predsednik Ramafosa potvrdio je u parlamentu da je istraga o Ledi R "u toku". Njegov portparol Vinsent Magvenja rekao je da "do danas nije dostavljen nijedan dokaz o navodima o slanju oružja iz Južne Afrike u Rusiju" i potvrdio da je otvorena istraga.

Južna Afrika je u februaru održala zajedničke vojne vežbe sa Rusijom i Kinom, nazvavši ih rutinskim, ali su SAD i druge zapadne sile i tada izrazile zabrinutost. Južnoafrička Republika je jedan od najvažnijih saveznika Rusije u Africi, ali je ostala nepristrasna i uzdržana od glasanja o rezolucijama UN o ratu u Ukrajini.