12.05.2023.

19:49

Foto: youtube.com/printscreen

Planeta

LONDON SE PREVIŠE OSILIO, ISPORUKOM RAKETA "STORM SHADOW" PREŠAO CRVENU LINIJU?! Rusi se oglasili i nije dobro! Ovo je eskalacija, imamo pravo...

Dodaje da ima pravo da "preduzme sve neophodne radnje" da odgovori na ovaj potez.

- Ovu odluku smatramo još jednim krajnje neprijateljskim korakom Londona, koji ima za cilj dalje naoružavanje Ukrajine oružjem, što dovodi do ozbiljne eskalacije situacije u zoni specijalnih vojnih operacija. Slanje visokopreciznih projektila, koje imaju domet od preko 250 km, pokazuje neviđeni nivo britanske umešanosti u sukob u Ukrajini - navodi se u saopštenju.

Veoma moćno oružje

Podsetimo, Velika Britanija je juče postala prva zemlja koja je poslala krstareće rakete dugog dometa u Ukrajinu, omogućavajući ukrajinskim snagama da gađaju ruske vojnike i linije snabdevanja duboko iza linija fronta.

Storm Shadov su, prema proizvođaču, krstareće rakete dometa većeg od 250 kilometara. Ovo je posebno važan podatak jer, poređenja radi, Ukrajina trenutno ima rakete za američke višecevne lansere raketa HIMARS, koje imaju domet od oko 80 kilometara.

To znači da bi maksimalni domet ukrajinskih raketa sa isporukom raketa Storm Shadov trebalo više nego utrostručiti u odnosu na prethodne rakete za sisteme HIMARS.