14.05.2023.

07:00

Foto:

Planeta

IZRAEL I ISLAMSKI DŽIHAD DOGOVORILI PRIMIRJE U GAZI! Kraj najgore epizode

Izrael i militantni pokret Islamski džihad u Gazi dogovorili su prekid vatre koji će stupiti na snagu u 22 sata po lokalnom vremenu, rekli su palestinski zvaničnici, signalizirajući kraj najgore epizode ​​prekogranične vatre od desetodnevnog rata 2021. godine.

Egipat poziva na poštovanje sporazuma

Egipat, koji je posredovao u prekidu vatre, pozvao je sve strane da se pridržavaju sporazuma, javio je egipatski televizijski kanal Al-Kahera njuz. „U svetlu sporazuma između palestinske i izraelske strane, Egipat saopštava da je postignut prekid vatre između palestinske i izraelske strane“, navodi se u tekstu sporazuma koji je video Rojters.

Dve strane će se pridržavati primirja, koje će uključivati prestanak gađanja civila, rušenje kuća i prestanak gađanja pojedinaca čim primirje stupi na snagu. Portparol Islamskog džihada potvrdio je da je primirje postignuto, dok izraelski zvaničnici još nisu.

Međutim, pucnjava je nastavljena

Čak i kada je primirje finalizovano, dve strane su nastavile da pucaju, uz sirena upozorenja na jugu Izraela, a izraelska vojska je objavila da je pogodila šest operativnih komandnih mesta Islamskog džihada.

Izrael je pokrenuo najnoviji talas vazdušnih napada u utorak rano ujutru, najavljujući da su gađani komandanti Islamskog džihada koji su planirali napade u Izraelu. Kao odgovor, grupa koju podržava Iran ispalila je stotine raketa, šaljući milion i po Izraelaca u skloništa za vazdušne napade.

Tokom petodnevne kampanje, Izrael je ubio šest visokih komandanata Islamskog džihada i uništio niz vojnih objekata, ali je u vazdušnim napadima ubijeno i najmanje 10 civila, uključujući žene i decu.