14.05.2023.

09:50

Foto: AP/Pixabay

Planeta

MILOŠEVIĆ DOBIJA SPOMENIK U MOSKVI! Rusi objavili fotografiju skulpture bivšeg predsednika! "U ruci drži..."

Spomenik dva metra visok napravio je naš vajar Dragan Radenović koji je priznat i cenjen i u Rusiji jer je član Ruske akademije umetnosti.

Ugledni moskovski profesor dr Marat Baširov je kazao da je Slobodan Milošević odavno predvideo i rekao šta Zapad namerava da uradi "ostatku sveta", a to se vidi na primeru Ukrajine.

Baširov je ruskim novinarima rekao da bi spomenik Miloševiću a mogao da bude postavljen baš na trgu u blizini Kijevske železničke stanice Moskvi, odakle su decenijama dolazili i odlazili vozovi za Beograd.

Lider ruskih bajkera "Noćni vukovi", Aleksandar Zaldastanov, poznatiji kao Hirurg, izjavio je da su oni spremni da pomognu da se Miloševićeva skulptura preveze u Moskvu i postavi.

- Učinićemo sve što treba da se spomenik transportuje i postavi u Moskvi  jer je Milošević bio junak i heroj koji je dao život za Srbiju - rekao je Zaldastanov.

Ruski mediji pišu da su pre dve godine postojale inicijative da se spomenik Miloševiću postavi u Beogradu, ali se ova ideja nije ostvarila. Inače, o mestu gde će biti postavljen spomenik konačnu reč daće nadležni u ruskoj prestonici. Ukoliko on zaista bude postavljen na Trgu Evrope, biće to veliko priznanje pokojnom srpskom predsedniku. O postavljanju spomenika, međutim, u Ambasadi Srbije u Moskvi zasada nemaju informacija.

Ruski sajt "Carigrad" objavio je fotografiju Miloševićeve skulpture, koja, po zamisli vajara Dragana Radenovića, drži masku u ruci po ugledu na lice sa slike Edvarda Munka "Krik". 

U tekstu na ovom sajtu se kaže da je odbrana Slobodana Miloševića bila upozorenje Rusima, Belorusima i Ukrajincima o dvoličnosti Zapada. Ističe se da bi spomenik Miloševiću u Moskvi bio prvi takav jer ga nema ni u zemlji gde je rođen i gde je bio predsednik. Podseća se da suđenje u Hagu nije bilo završeno jer je pre njegovog okončanja Milošević preminuo u ćeliji.