14.05.2023.

10:02

Foto: AP/EPA

Planeta

AMERIČKI MEDIJI RASKRINKALI ZELENSKOG?! Vašington post objavio stravične planove kijevskog režima! "Okupiranje gradova, raketiranje..."

Krajem januara, ukrajinski predsednik predložio je „da se izvode napadi na Rusiju“ i „zauzimaju neimenovani ruski pogranični gradovi“. Prema mišljenju Zelenskog, to bi Kijevu dalo „polugu uticaja“ u pregovorima.

Pored toga, ukrajinski lider je izrazio žaljenje što nemaju rakete dugog dometa u Oružanim snagama Ukrajine koje bi mogle da dosegnu do baza na ruskoj teritoriji. Umesto raketa, on je predložio korišćenje dronova protiv ciljeva u Rostovskoj oblasti.

Prema podacima Vašington posta, Zelenski je „iza zatvorenih vrata“ izneo ideju o dizanju u vazduh naftovoda "Družba", koji se proteže od Rusije do Evrope, doprema, između ostalog, naftu Mađarskoj. Zvaničnici obaveštajnih službi su, opisujući razgovor u kome je izneta ova ideja, precizirali da je Zelenski bio ljut na Budimpeštu i da je izneo „besmislene pretnje“.

Kremlj je u januaru nazvao izuzetno opasnom čak i diskusiju o mogućnosti isporuka oružja Ukrajini koje bi joj omogućile da udari po ruskoj teritoriji. Portparol predsednika Dmitrij Peskov je napomenuo da bi to „značilo dovođenje sukoba na novi kvalitativni nivo“.