17.05.2023.

06:52

Foto: Reuters/AP

Planeta

AMERIKANCI PRIZNALI PORAZ "PATRIOTA!" Kijev u potpunom šoku, razmatra se povlačenje PVO sistema!

Sistem protivvazdušne odbrane američke proizvodnje "patriot" najverovatnije je oštećen, ali nije potpuno uništen u ruskom napadu u blizini Kijeva, rekao je američki zvaničnik za Si-En-En.

SAD i dalje procenjuju stepen oštećenja, rekao je zvaničnik navodeći da će tek odrediti da li ukrajinske snage treba u potpunosti da povuku sistem, ili da ga poprave na licu mesta.

Upitan za komentar, portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost preusmerio je Si-En-En na ukrajinsku vladu, ali je ukrajinska vojska odbila da komentariše gađanje sistema "patriot". 

- Ne možemo da komentarišemo ovo. Suzdržaćemo se od komentarisanja ruskih izvora - rekao je portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga Jurij Ihnat.

Ruski hipersonični sistem "kindžal" uništio je američki protivvazduhoplovni raketni sistem "patriot" u Kijevu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Napad je izvršen visokopreciznim udarom.

Rusija je izvela integrisani napad na ciljeve u Kijevu u ranim jutarnjim satima koji je, prema izjavama ukrajinskih vojnih zvaničnika, bio potpuno drugačiji zbog do sad neviđenog intenziteta.  

"Kindžal" je ruska hipersonična raketa koja je u upotrebi od 2017. godine. Može da putuje brzinom do 12 maha (oko 14.800 km na sat), dok izvodi manevre izbegavanja, za koje se veruje da omogućavaju da izbegne svaku postojeću PVO.

Prošle nedelje su ukrajinski zvaničnici objavili da je sistem "patriot", koji su dobili od Amerike, uspeo da obori "kindžal" raketu iznad Kijeva. Moskva nije zvanično komentarisala te tvrdnje, ali je visoki izvor u ruskom Ministarstvu odbrane rekao za "RIA Novosti" da je to bila samo pusta želja Ukrajinaca.

Kako piše Si-En-En, američki zvaničnici veruju da je ruska vojska uspela da uhvati signale koje emituje patriot, što im je omogućilo da gađaju sistem pomoću hipersonične rakete. 

Pored toga, navodi se u tekstu, za razliku od nekih protivvazdušnih odbrana kraćeg dometa koje su obezbeđene Ukrajini, a koje su pokretnije i teže za gađanje, patriot je glomazan i stacionarni sistem, što omogućava ruskim snagama da ga vremenom lociraju.