17.05.2023.

15:37

Foto: Tanjug/AP

Planeta

ERDOGANU PRETI "OBOJENA REVOLUCIJA", OPOZICIJA U TURSKOJ OSPORAVA REZULTATE IZBORA! Ovako je počelo u Ukrajini, Gruziji... U Belorusiji nisu uspeli, ali...

Turska opozicija je podnela pritužbe protiv navodnih nepravilnosti na više hiljada izbornih mesta širom Turske nakon izbora održanih u nedelju, na kojima je aktuelni predsednik Redžep Tajiip Erdogan ostvario rezultat bolji od očekivanog.

Visoki funkcioner opozicione Republikanske narodne partije (CHP) Muharem Ekrek rekao je da su zabeležene različite nepravilnosti, od samo jednog loše izbrojanog glasa do više stotina njih, prenosi Rojters.

On je rekao da je CHP uložio žalbe na 2,269 izbornih mesta na predsedničkim i 4,825 izbornih mesta na parlamentarnim izborima, koji su takođe održani u nedelju.

Erdoganova AK partija i njeni saveznici iznenadili su istraživače javnog mnjenja i ostvarili stabilnu većinu na parlamentarnim izborima.

Na predsedničkim izborima, Erdogan je osvojio najviše glasova, oko 49,5 odsto, ali ne i većinu, tako da će se u drugom krugu suočiti sa kandidatom ujedinjene opozicije i liderom CHP-a Kemalom Kiličdarogluom, koji je osvojio 44,9 odsto glasova.

Ankete u Turskoj su tradicionalno poznate po tome što nisu preterano pouzdane, rekao je nedavno istraživač i saradnik Instituta za evropske studije Srboljub Peović za RT Balkan.

- Bilo je očekivano da će Erdogan dobiti više glasova, zato što su ankete u Turskoj dosta nepouzdane. One imaju tendenciju da izostave određene grupe stanovnika, poput dijaspore, birokrata i nacionalista, koji nemaju poverenja u ankete. Dobra lekcija su izbori 2018. godine, kada su one promašile skoro sve. Mi pratimo svaki glas, čak i kad on ne menja konačni rezultat - rekao je Ekrek.

Na izborima u Turskoj bilo je ukupno 201,807 biračkih mesta, izjavio je on i dodao da su žalbe podnete u zakonskom roku.

Predstavnici CHP-a su pozvali pre svega mlađe glasače da podrže njihovog kandidata u drugom krugu, tvrdeći da je „prvi krug pokazao da je Erdogan izgubio poverenje koje je tražio".

Podsetimo, sličan scenari odigran je i u mnogim drugim zemlčjama žrtvama tzv. obojene revolucije - Ukrajini, Gruziji, Kirgistanu. U svim ovim zemljama predsednici su svrgnuti silom, tačnije na uilici!

Zapad je pokušao da na identičan način ukloni ilidera Belorusije Aleksandara Lukašenka, ali u tome, za sada, nije uspeo!