17.05.2023.

21:28

Foto: Tanjug/AP

Planeta

KULEBA NI DA ČUJE! KINESKI IZASLANIK NIJE USPEO DA UBEDI UKRAJINU! "Ne damo teritoriju, a ne pristajemo ni na zamrzavanje sukoba"

Li Hui, specijalni predstavnik Kine za evroazijska pitanja i bivši ambasador u Rusiji, posetio je Ukrajinu u utorak i sredu i sastao se sa šefom ukrajinske diplomatije Dmitrom Kulebom, navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova.

Kina se uzdržava od osude Moskve

To je prva poseta Kijevu visokog predstavnika Kine, koja ima sve jače veze sa Moskvom od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. „Kuleba je detaljno informisao specijalnog izaslanika kineske vlade o principima vraćanja održiv i pravedan mir zasnovan na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine“, saopštilo je ministarstvo.

- On je istakao da Ukrajina nije prihvatila nijedan predlog koji uključuje gubitak teritorije ili zamrzavanje sukoba - navodi se u saopštenju. Očekuje se da će kineski izaslanik razgovarati i sa zvaničnicima Rusije, Poljske, Francuske i Nemačke.

Kina se uzdržala od osude Moskve i ne govori o „invaziji“, što je izazvalo kritike evropskih zemalja i SAD koje dovode u pitanje kredibilitet Kine kao potencijalnog posrednika između zaraćenih strana.