18.05.2023.

23:38 >> 19:44

Foto: Tanjug/AP

Planeta

BOLNO PRIZNANJE! NATO PLANOVI! BILD: 48 SATI DO ZAUZIMANJA BAHMUTA, RUSI KONTROLIŠU 99 ODSTO GRADA! Ukrajinci napreduju kod Soledara! Eksplozija u Simferopolju, voz iskočio iz šina! Rusi optužili Kijev za napad!

Bolno priznanje Kijeva o Artjomovsku

Zamenik ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar rekla je da je ruska vojska značajno učvrstila svoje položaje u Artjomovsku.

Prema njenim rečima, ukrajinske snage trenutno kontrolišu jugo-zapadni deo grada a žestoke borbe ovde u predgrađu južnog Artjomovska.

Novi NATO planovi

NATO planira da na samitu u Viljnusu 11-12. jula usvoji nove planove za povećanje vojnog prisustva u blizini ruskih granica, pojačanje nivoa koordinacije među vojnim resorima država članica i kolektivne komande Alijanse, kao i porasta borbene gotovosti NATO jedinica u slučaju moguće konfrontacije sa Rusijom.

Prema pisanju agencije Rojters, lideri Alijanse će u Viljnusu odobriti „hiljade stranica tajnih vojnih planova“, u kojima se prvi put od Hladnog rata opisuje kako NATO planira da reaguje u slučaju „napada od strane Rusije“.

Šef vojnog odbora Severnoatlantskog bloka Rob Bauer izjavio je ranije da ovakvi planovi Alijanse otvaraju „novu eru kolektivne odbrane“.

Nemački list piše da Ukrajina sada drži samo jednu stranu najzapadnije gradske ulice.

- Posle još nekoliko garaža, a zatim dva kilometra otvorenog prostora do najbližeg ukrajinskog sela Ivanovsko - navode autori članka.

Bild piše da sada zadatak Oružanih snaga Ukrajine nije da zadrže grad, već isključivo da odlože napredovanje Oružanih snaga Rusije zapadno od Bahmuta.
 

Informer

 

NIJE DOBRO! NATO SE ZVANIČNO SPREMA ZA KONAČNI OBRAČUN SA RUSIJOM! Pakleni plan ispisan na hiljadama stranica, još od Hladnog rata ovako nešto nije viđeno!

 

Pušilin: Do oslobođenja Bahmuta nije ostalo mnogo


Do oslobođenja Bahmuta (Artjomovska) nije ostalo mnogo, rekao je za Sputnjik Denis Pušilin, vršilac dužnosti lidera DNR. Ruske snage napreduje i danju i noću.

- Jačamo i bokove, odnosno situacija nije laka, neprijatelj prebacuje rezerve. Ali Mislim da (postoje) svi preduslovi, ne da se zadržimo pozicije, već da u potpunosti oslobodimo grad - rekao je Pušilin.

Informer

Prema njegovim rečima, kada će tačno biti oslobođen Artemovsk, za sada je teško reći. Zavisi, ne samo od ruskih snaga, već i od neprijatelja – koliko će još uporno da melje svoj narod u ovoj mašini za mlevenje mesa“, primetio je šef regiona.

Govoreći o izgledima za moguću ukrajinsku kontraofanzivu, on je istakao da će kijevske vlasti naterati na ovaj korak, bez obzira na njihovu želju.

- Zapadne zemlje su u ovo uložile previše ozbiljne resurse, pa će to forsirati. Teško je reći, to može da se desi svakog trenutka, ali naše oružane snage su spremne za svaki razvoj događaja - zaključio je Pušilin.
 


Situacija u pravcu Bahmuta - 18. maj

▪ Jedinice ruske armije izgubile su položaje severno od sela Sako i Vanceti (okrug Soledara).

▪ Oružane snage Ukrajine još nisu ušle u samo naselje.

▪ U međuvremenu, ukrajinske snage pišu u svom izveštaju:

▪ Na severnom boku grupa „Vagner“ je prešla u defanzivu.

▪ Na pravcu Dubovo-Vasiljevka, Oružane snage Ukrajine izvode lokalne napade.

▪ Oružane snage Ukrajine napadaju u rejon Kleščejevke, napreduje se u zoni desanta pored puta. 

▪ U Bahmutu, "Vagnerovci" su napredovali nekoliko blokova u privatnom sektoru,

(VIDEO) RUSI LIKVIDIRALI ZELENU BERETKU, ISPLIVALI NOVI DETALJI POGIBIJE! U Bahmutu bio na specijalnom zadatku, ubijen iza neprijateljskih linija!

 

Šojgu u inspekciji ruskih trupa

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu izvršio je inspekciju obuke vojnika po ugovoru na poligonima Zapadnog vojnog okruga (ZVO), saopšteno je u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije.

Napominje se da je Oleg Saljukov, glavnokomandujući Kopnenih snaga Oružanih snaga Ruske Federacije, izvestio ministra odbrane da se sve vežbe na poligonima izvode pod rukovodstvom oficira koji su učestvovali u specijalnoj vojnoj operaciji.


 

Konstantinov optužio Kijev za eksploziju u Simferopolju


Nedaleko od Simferopolja, osam vagona teretnog voza iskočilo je iz šina. Predsednik krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov rekao je da je nesreću izazvala eksplozija na pruzi koju su organizovala nepoznata lica. On je optužio Kijev za nesreću.

U toku je istraga.
 

Informer

Ministarstvo odbrane SAD ne protivi se isporukama borbenih aviona F-16 Ukrajini, objavio je list Politiko, pozivajući se na portparola Pentagona.

Istovremeno, Njujork tajms, pozivajući se na jednog visokog ukrajinskog zvaničnika, piše da je nekoliko evropskih zemalja spremno da isporuči F-16 Ukrajini, ali američke vlasti ne dozvoljavaju ukrajinskim pilotima da počnu obuku zbog visoke cene aviona.

Probni letovi na F-16 nisu mogući dok SAD ne daju odobrenje za to.
 

Voz iskočio iz šina kod Simferopolja


Nedaleko od Simferopolja pet vagona sa žitom iskočilo je iz šina, rekao je za Sputnjik izvor u hitnoj službi.

- Incident se dogodio ujutru, u 7:45. Pet vagona sa žitom je iskočilo iz šina na potezu između stanica Počtovo i Čistenko, razlozi se istražuju - rekao je .

U incidentu nije bilo žrtava, rekao je portparol. Obustavljeno je kretanje vozova i elektromotornih vozova na deonici između Simferopolja i Sevastopolja.
 

▪ Ruske trupe izvele su ograničene kopnene napade severoistočno od Kupjanska i na liniji Svatovo-Kremena.

▪ Ruske snage nastavljaju da jačaju osvajanje Bahmuta i izvode ograničene kopnene napade na liniji Avdejevka-Donjeck.

▪ Ruske trupe nastavljaju sa udarima po desnoj obali Hersonske oblasti i ostrvima u delti Dnjepra.

▪ Kremlj nastavlja napore da regrutuje građane stvaranjem regionalnih dobrovoljačkih bataljona.

Novi raketni napad na Kijev, snažne eksplozije u ukrajinskoj prestonici

Eksplozije se čuju u Darnickom i Dnjeprovskom okrugu glavnog grada. Ukrajinske snage tvrde da se kao rezultat pada ruševina zapalila nestambena zgrada u okrugu Desnjanski.

Delovi projektila koji su padali tokom vazdušnog napada izazvali dva požara u istočnim oblastima Kijeva, saopštili su zvaničnici.

 

Jutrošnji udari na Kijev su deveti u nizu nedavnih ruskih napada koji su „bez presedana po svojoj snazi, intenzitetu i raznovrsnosti“, napisala je na Telegramu Gradska regionalna gradska uprava Kijeva.

Popko je rekao da je Kijev napadnut krstarećim projektilima i da ih je sve oborila protivvazdušna odbrana. U Kijevu su se čule protivvazdušne jedinice u akciji, saopštio je Rojters pozivajući se na svedoke.

Bahmut visi o koncu

Moćni utvrđeni odbrambeni rejon Oružanih snaga Ukrajine „Gnezdo“ u potpunosti su očistile snage PMC „Vagner“. OSU trenutno ima samo dva odbrambena područja u gradu - "Domino" i "Avion".

 

Rezultat raketnog napada na Odesu, uništena fabrika

U napadu je poginula jedna osoba, a dve su ranjene, napisao je portparol vojne administracije Sergej Bračuk na Telegramu, prenosi Rojters.

Gagin: Ruska avijacija može da ponovi uspeh u Kijevu

Savetnik lidera DNR Jan Gagin kaže da to što su ruske snage u Kijevu uništile PVO sisteme "patriot" američke proizvodnje dovodi u pitanje dalje isporuke novog oružja Ukrajini.

- To je pokazalo nedostatke u radu samih sistema, odnosno u kojoj meri je on spreman za borbu. Sistem je uništen prilično lako i verujem da naše vazdušno-kosmičke snage mogu da ponove taj uspeh. To će se najverovatnije odraziti na moguće isporuke drugih takvih sistema iz zemalja NATO u Ukrajinu i na isporuke oružja uopšte, posebno onog visoko preciznog - naveo je Gagin za TV "Rusija 1".

Raketni udar u Harkovu

Ukrajinski izvori govore da su ruske snage lansirale projektile iz Belgorodske oblasti

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je jutros širom Ukrajine, a vojska je upozorila na moguće ruske raketne udare na većem delu teritorije koji se proteže od Kijeva do centralnih regiona i juga zemlje.

Sat vremena nakon upozorenja, sa Telegram kanal ukrajinskih oružanih snaga poručeno je stanovnicima Kijeva da ostanu u skloništima. U

pozorenja su izdata za niz drugih regiona, uključujući Žitomir zapadno od prestonice i Kirovograd, Čerkasi i Dnjepropetrovsk u centralnoj Ukrajini. Sirene su se oglasile i severno od Kijeva i na jugu i zapadu do regiona Vinistija, Hmeljnicki i Černovci.

Drugi Telegram kanali upozorili su na moguće vazdušne napade u centralnom regionu Poltave i južnije u Mikolajevskoj oblasti.