19.05.2023.

20:16 >> 15:39

Foto: Tanjug/AP

Planeta

SAD I SAVEZNICI ŠALJU F-16 UKRAJINI! RUSI IZDALI POTERNICU ZA HAŠKOG TUŽIOCA! MIROVNI PLAN! Oboreni dronovi! Iz zarobljeništva vraćeno 35 ruskih vojnika

Bajden liderima G7 rekao da će SAD podržati obuku ukrajinskih pilota na F-16

Američki predsednik Džozef Bajden obavestio je lidere Grupe 7, na samitu u japanskom gradu Hirošima, da će Vašington podržati odluku prema kojoj bi, zajedno sa saveznicima, bila organizovana obuka ukrajinskih pilota na borbenim avionima F-16, izvestio je Rojters, pozivajući se na visokog zvaničnika američke administracije.

Navodi se da će obuka verovatno biti sprovedena u Evropi u narednim mesecima, preneo je AP.

Bajden je poručio liderima da će odluke o tome kada, koliko i ko će obezbediti ukrajinske borbene avione četvrte generacije za upotrebu u borbi biti donete u narednim mesecima.

Rusija izdala nalog za hapšenje haškog tužioca koji je izdao nalog za hapšenje Putina

"Mirovni plan" Vladimira Zelenskog

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je danas zemlje, koje prisustvuju samitu Arapske lige u Džedi, da podrže njegovu mirovnu inicijativu za okončanje sukoba u Ukrajini.

Mirovni plan Zelenskog, pored ostalog, uključuje uslov da Rusija povuče sve svoje trupe sa "ukrajinske teritorije", poziva na oslobađanje svih ukrajinskih ratnih zarobljenika i traži obnavljanje ''radijacione bezbednosti'' u nuklearnoj elektrani koju je okupirala Rusija.

Oboreno 10 ukrajinskih dronova i sedam projektila

Ruski sistemi PVO oborili su 10 ukrajinskih dronova i sedam projektila ispaljenih iz višecevnog raketnog sistema američke proizvodnje „hajmars“.

Iz zarobljeništva se vraća 35 ruskih vojnika

Iz ukrajinskog zarobljeništva u DNR se vraća 35 vojnika, uključujući jednu ženu, koji su oslobođeni u aprilu u okviru razmene između Rusije i Ukrajine, saopštile su vlasti DNR.


Sjedinjene Američke Države uvele su ograničenja na izvoz 1.200 artikala u Rusiju i Belorusiju

Na spisku su: građevinski materijali, tkanine, boje, papir, oprema i transport, saopštilo je američko Ministarstvo trgovine.

- Na spisak su dodata 1.224 artikla i za njih će sada biti potrebne dozvole za izvoz ili reeksport i transfer unutar Rusije i Belorusije - navodi se u dokumentu resora, dodatom u federalni registar.
 

Brifing Ministarstva odbrane Rusije

- Ruski sistemi PVO oborili su 10 ukrajinskih dronova i sedam projektila ispaljenih iz višecevnog raketnog sistema američke proizvodnje „hajmars“.

- U području mesta Merviči u Lavovskoj oblasti uništeno je skladište goriva za ukrajinsku vojnu tehniku.

- Ruska vojska noćas je izvela visoko precizne raketne napade sa mora na baze i centre za obuku ukrajinskih trupa, kao i na skladišta oružja, naoružanja i tehnike strane proizvodnje. Svi naznačeni objekti su pogođeni.

- Usled napada ruske vojske poremećeno je snabdevanje, obuka i formiranje rezervi Oružanih snaga Ukrajine.

- U pravcu Kupjanska Kijev je za dan izgubio do 65 vojnika i haubicu „gvozdika“.

- U pravcu Bahmuta jurišni odredi vode borbe u zapadnom delu grada, a pokrivaju ih jedinice „Južne“ grupe trupa. Likvidirano je preko 70 ukrajinskih vojnika i plaćenika.

- U Harkovskoj oblasti uništeno je skladište municije 14. mehanizovane brigade ukrajinske vojske. U Harkovskoj oblasti i LNR sprečeno je delovanje tri ukrajinske diverzantske-izviđačke grupe.

- U pravcu Krasnog Limana za dan je likvidirano do 85 ukrajinskih vojnika.

- U pravcu Donjecka za dan je likvidirano do 130 ukrajinskih vojnika, britanska haubica L118. U DNR je uništeno skladište artiljerijske municije ukrajinske vojske.

- U pravcu Južno-Donjeck, Zaporoškom i Hersonskom pravcu likvidirano je do 150 ukrajinskih vojnika. U Konstantinovki u DNR uništeno je skladište municije.
 

Informer

Reuters/Printscreen Twittter

▪ Dron je eksplodirao kada je udario u samu ivicu oklopnog tela PVO, ne uništivši celo vozilo, već je eksplozijom i krhotinama pogodio njegov lanser i projektile.

▪ Optičko-elektronski sistem navođenja koji se nalazi u blizini PVO sistema Stormer u zoni udara dronova takođe je verovatno onemogućen.


 

Ruski se utvrđuju oko Energodara

Ruske snage u nekoliko proteklih nedelja utvrđuju obrambene položaje u i oko nuklearne elektrane Zaporožja na jugu Ukrajine, rekla su četiri svedoka za Reuters.

Oko okupiranog grada Energodara, u kojem se nalazi najveća nuklearna elektrana u Evropi, ruski vojnici iskopali su nove rovove te postavili minska polja. Nadzorne kamere u samoj nuklearki su usmerene prema severu, prema teritoriji kojeg kontrolišu ukrajinske snage.

Ruske snage su, iyvešta Reuters, pre nekoliko meseci postavili oružje na neke od krovova postrojenja nuklearke. Oko njih su postavili mreže kako bi, nadaju se, sprečili udare dronovima.

Informer


Šojgu u inspekciji zaporoškog dela fronta

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu doputovao je na front u zaporoškom pravcu kako bi obavio inspekciju vojne grupacije „Istok“.

Tom prilikom Šojgu je ocenio visoku efikasnost ruske vojske kada je reč o gađanjima protivničkih položaja.

Takođe je dodelio i ordenje i nagrade za hrabrost ruskim borcima.
 

▪️ Ruske trupe su izvele ograničene kopnene napade severoistočno od Kupjanska i na liniji Svatovo-Kremena.

▪️ Oružane snage Ukrajine preuzimaju inicijativu i postižu taktički uspeh tokom ofanzivne operacije kod Bahmuta. U samom Bahmutu inicijativa pripada Rusima koji napreduju u zapadnim četvrtima.

▪️ Ruske snage izvele su kopnene napade na liniju Avdejevka-Donjeck.

▪️ Nepoznati, verovatno ukrajinski diverzanti, napali su rusku železnicu na Krimu.

▪️ Ruske vlasti nastavljaju da proširuju državne programe u novim regionima Ruske Federacije za podršku infrastrukturnim projektima.

Ukrajina je poručila zapadnim saveznicima da ne bi trebalo da imaju prevelika očekivanja od kontraofanzive i da ne smatraju da će to biti nešto odlučujuće, izjavila je predstavnica Ukrajine pri NATO Natalija Galibarenko.

- Budite strpljivi, ne pritiskajte nas previše. Najvažnije je sada razmisliti o tome šta učiniti da kontraofanziva bude uspešna - navela je ona.

Takođe je rekla i da se ne polažu sve nade na jednu jedinu operaciju, budući da će verovatno biti potrebno sprovesti ih više.
 


Oborena četiri drona iznad Krima

Ruske snage PVO oborile su četiri drona na severu Krima, saopštio je šef tog regiona Sergej Aksjonov.
Kako je rekao, napad ukrajinskih dronova se dogodio tokom noći, međutim, napad je osujećen i niko nije stradao, a nije načinjena ni materijalna šteta.
 

Ruska vojska obara rakete „hajmars“

Ruski mediji objavili su snimak kako ruska vojska obara rakete koje ukrajinske snage ispaljuju iz višecevnih raketnih lansera „hajmars“.

Napad ukrajinskih snaga je usledio tokom noći u pravcu Zaporožja.
 


Sprečen napad u pravcu Soledar-Bahmut

Ruska vojska sprečila je pokušaj ukrajinskih taktičkih snaga da izvrše napad u pravcu Soledar-Bahmut, izjavio je načelnik pres centra ruske vojne grupe „Jug“ Vadim Astafjev.

Tom prilikom ukrajinska vojska je pretrpela gubitke i u ljudstvu i u vojnoj tehnici, naglasio je.

Takođe je rekao i da je u blizini mesta Gornjak uništeno 10 motorizovanih jedinica uključujući i prenosivo artiljerijsko oruđe kalibra 155 milimetara.

Pored toga, u pravcu Marjinke uništena su pet artiljerijskih baterija različitog kalibra, kao i tri položaja ukrajinskih minobacača.
 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski održao je sastanak sa predstavnicima vojnih resora, na kojem je bilo reči o ofanzivi i odbrani, kao i o dobijanju dodatnih sistema PVO i naoružanja dugog dometa.

„Održan je sastanak vojnog kabineta. Ovo je naš poseban format rada u uskom krugu sa onima koji su zaduženi za odbranu države. Tu su bili komandanti ključnih oblasti fronta, kao i glavnokomandujući, generalštab, obaveštajne službe, obezbeđenje. Veoma sadržajan posao“, saopštio je juče Zelenski u video snimku objavljenom na Telegram kanalu, prenosi RIA novosti.

Predsednik Ukrajine je naveo da su „odbrambene brigade” izvršile glavne strateške zadatke, ali nije iznosio detalje uz obrazloženje da „sada nije vreme”.

On je istakao da su prioriteti rada za ovu nedelju i u bliskoj budućnosti dobijanje međunarodne podrške u vidu dodatnih sistema PVO, projektila, aviona i naoružanja dugog dometa.

Predsednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk je tokom posete Norveškoj najavio da će Kijev „vrlo brzo“ dobiti još više NASAMS sistema protivvazdušne odbrane srednjeg dometa, podseća ruska agencija.

- Neprijatelj sada namerno pokušava da probije bokove kako bi stvorio teške uslove za sam Bahmut, za momke koji se nalaze u samom gradu. Zato se, naravno, preduzimaju iscrpne mere da se ovo spreči - rekao je Pušilin.

On je takođe izjavio da se ruska pojačanja približavaju bokovima, i da se situacija popravlja, zahvaljujući, između ostalog, borcima 1. armijskog korpusa DNR. Ali, kako on kaže, i neprijatelj takođe povlači rezerve.

- Tamo u gradu „Vagner“ zaista napreduje, i danju i noću. Jačamo se i po bokovima. Situacija nije laka, neprijatelj prebacuje rezerve, ali mislim da postoje svi preduslovi za potpuno oslobođenja grada - dodao je on.

Rezultat noćnih vazdušnih opreacija

Ruske snage su izvodile udare dronovima-kamikazama „Geran“ po vojnim objektima u Ukrajini. Vazdušna uzbuna u istočnim, centralnim i severnim regionima objavljena je u pola jedan u noći. Kasnije su počeli da se pojavljuju izveštaji o lansiranju ruskog „Kalibra“, koji je, verovatno, radio zajedno sa „Geranom“, što je nekoliko sati zaredom dezorijentisalo ukrajinsku PVO.

⚠ Eksplozije su se čule u:

— Kijevska oblast;
— Krivi  Rog;
— Dnjepropetrovska oblast;
— Lavov;
— Lavovska oblast;
— Rovenjska oblast;
— Volinska oblast;
— Hmeljnicka oblast;
— Nikolaevska oblast;
— Odeska oblast.

Eksplozije su odjeknule u Lavovu, Rovnu, Volinskoj oblasti i Krivom Rogu.

PVO sistem „patriot“ koji je oštećen u Ukrajini je popravljen i vraćen u upotrebu, izjavila je portparol Pentagona Sabrina Sing.

- Jedan sistem ‘patriot’ je bio oštećen, sada je popravljen i potpuno vraćen u upotrebu - rekla je ona na brifingu.

Ona je precizirala da su SAD pružile određenu pomoć Kijevu u popravci oštećenog sistema.

Portparol nije otkrila u čemu se, konkretno, ogledala američka pomoć.