20.05.2023.

23:22 >> 15:57

Foto: Tanjug/AP

Planeta

PATRIJARH KIRIL IZNEO VELIKO UPOZORENJE! VAŠINGTONOV ULTIMATUM! Zelenski stigao u Hirošimu! Zapad želi da uništi Rusiju


Kijev: Odluka o isporuci lovaca F-16 Ukrajini već doneta

Zapadne zemlje već su donele odluku o isporuci lovaca F-16 Kijevu, izjavio je savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Kako je istakao, Ukrajini će biti isporučene „rakete dugog dometa, kao i avijacija“.

- Ostala su dva pitanja o kojima se intenzivno razgovara, kao i uoči formiranja tenkovske koalicije. To su odluke koje su praktično već donete. Želim da shvatite – zemlje (Zapada) su donele odluku. Oni već shvataju da će nam isporučiti sve to oružje, uključujući F-16. Sada se rešavaju pitanja kako da se to logistički pokrene - rekao je Podoljak, prenosi „24 kanal“
 

Informer

Procene ruskog Ministarstva odbrane o uništenoj tehnici i vozilima ukrajinskih snaga

Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, uništeno je:

▪️ 428 aviona;
▪️ 234 helikoptera;
▪️ 4236 bespilotnih letelica;
▪️ 423 protivvazdušna raketna sistema;
▪️ 9236 tenkova i drugih oklopnih vozila;
▪️ 1100 MLRS;
▪️ 4859 poljskih artiljerijskih oruđa i minobacača;
▪️ 10322 jedinice specijalnih vojnih vozila.

Informer

ZEMLJE G7 NEMOĆNE PROTIV RUSIJE, MOLE KINU DA OBUZDA PUTINA! Pekingu stigao gotovo nemoguć zahtev! "Izvršite pritisak..."

 


Amerika odlučuje ko će slati borbene lovce Kijevu

Amerika i njeni saveznici uskoro će rešiti koliko će ko borbenih aviona isporučiti Kijevu i u kojoj količini, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

„U zavisnosti od toka obuke u narednim mesecima ćemo doneti takve odluke u koordinaciji sa našim saveznicima“, rekao je on.
 

Posade lovaca-bombardera Su-34M Vazduhoplovstva Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništile su uporište Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Poltavka u pravcu Zaporožja kliznom bombom FAB-500M62.

Informer

 


Sprečena rotacija ukrajinske vojske u LNR

Ruske snage su uz pomoć višecevnih raketnih lansera „Tornado-G“ sprečili pokušaj ukrajinske vojske da izvede rotaciju na području Luganske Narodne Republike.
Prema rečima neimenovanog komanda ta iz artiljerijske trupe Zapadnog vojnog okruga ruske

vojske, njegova četa koja je bila na borbenom dežurstvu uočila je pokušaj ukrajinske vojske da izvede rotaciju, međutim, konstantnim granatiranjem to je sprečeno. Za sada nema informacija da li u tom granatiranju ima stradalih ukrajinskih vojnika.
 


Danas je godišnjica zauzimanja grada od strane ruskih snaga. Šef DNR Denis Pušilin rekao je da se „kijevski režim guši od besa“, videći kako se obnavlja Mariupolj, u koji se vratio miran život.
 

▪️ „Zapadni deo Bahmuta su zauzeli Vagnerovci. Ostao je deo na jugozapadu, gde se nalazi spomenik Migu“, javljaju ukrajinski vojni propagandisti, pozivajući se na ažuriranje mape vojnih analitičara povezanih sa Oružanim snagama Ukrajine. 

▪️ Pre toga su se pojavile informacije da su borci grupe Vagner zauzeli poslednje višespratnice u zapadnim utvrđenim oblastima Oružanih snaga Ukrajine.

▪️Ruska vojska nastavlja ofanzivna dejstva na liniji Kupjansk-Svatovo.

▪️ Ruske snage nastavljaju da gađaju kopnene ciljeve u oblasti Bahmuta, a takođe su pojačale tempo kopnenih napada na liniji Avdejvka-Donjeck.

▪️ Jedinice dve brigade specijalnih snaga GRU raspoređene su u pogranične oblasti Kurske oblasti, navode ukrajinski resursi.

▪️ Ukrajinski zvaničnik je rekao da su ruske snage koncentrisale većinu svojih raspoloživih rezervi u oblasti Bahmuta i lišile Oružane snage Ukrajine mogućnosti za kontranapad.

Ukrajinski vojni analitičari u operativnom izveštaju navode kritičnu situaciju u Bahmutu i da je odbrana Oružanih snaga Ukrajine ponovo pocepana u privatnom sektoru:

▪️ U Bahmutu je pakao. Kontrola nad ostacima grada u delu zapadne periferije je veoma teška.

▪️Privatni sektor zapadno od Jubilejne ulice, duž ulica Bulavina i Molodežna, zauzele su snage Vagnerovog PMC-a.

▪️ U sivoj zoni severno i južno od Ulice Čajkovskog nastavljaju se najteže borbe za kontrolu nad utvrđenim područjem „Avion“.

▪️ U baštenskom partnerstvu „Mičurinec“ Vagner potiskuje Oružane snage Ukrajine, zabeleženo je kretanje ka oblasti „Avion“.

Ruski ratni dopisnici pišu o četiri rakete koje su stigle iz Oružanih snaga Ukrajine u rejon starog gradskog aerodroma.

Napad na Avdejevku: Ruska vojska uništava vatrenu moć neprijatelja

Izviđači, koristeći dronove i optičke instrumente, identifikuju neprijateljske položaje i vatrene tačke, a zatim prenose njihove koordinate artiljeriji.

Na snimku su artiljerci grupe „Jug“ uništili neprijateljski minobacač u pravcu Avdejevke, kao deo podrške ofanzivi jurišnih grupa. 

Senovoz: Situacija u Energodaru gradu stabilna

Vlasti u potpunosti kontrolišu situaciju u Energodaru u Zaporoškoj oblasti, humanitarna i socijalna situacija je normalna, izjavio je za Sputnjik šef gradske administracije Eduard Senovoz.

- Situacija u gradu je stabilna, uprkos premeštanju stanovništva koje traje već neko vreme. Međutim, život u gradu odvija se kao i ranije. Sve je mirno, nema problema - rekao je on.

On je prokomentarisao da su ukrajinski ekstremisti jutros namerno izveli artiljerijski napad na prometni put na ulazu u grad Energodar u vreme kada je tamo pojačan saobraćaj, ističući da je to moglo da ima veoma ozbiljne posledice.

Ranije su vlasti Zaporoške oblasti donele odluku o dobrovoljnom privremenom premeštanju građana zbog pogoršanja situacije na kontakt liniji i pretnji granatiranja sa ukrajinske strane.