20.05.2023.

11:45

Foto: Tanjug/AP

Planeta

ODLIČNE VESTI ZA PUTINA! SI ĐINPING BRANI "MEKI TRBUH RUSIJE" OD OBOJENIH REVOLUCIJA! Kinezi najavili veliku pomoć državama Centralne Azije!

- Važno je da delujemo u skladu sa Inicijativom za globalnu bezbednost i da budemo čvrsto protiv spoljnih pokušaja mešanja u unutrašnje poslove zemalja u regionu ili podsticanja obojenih revolucija. Trebalo bi da zadržimo poziciju nulte tolerancije prema terorizmu, separatizmu i ekstremizmu, te da nastojimo da rešimo bezbednosne zagonetke u regionu - rekao je prvi čovek Kine a prenela agencija Sinhua.

Kineski lider je predložio da na tome rade zajednički kako bi se osiguralo da u tamošnjoj zajednici ne bude sukoba i da vlada trajni mir.

- Kina je spremna da pomogne zemljama Centralne Azije da ojačaju kapacitete u oblastima sprovođenja zakona, bezbednosti i odbrane - naglasio je Si.

U toku je samit Kine i država Centralne Azije koji se održava u severozapadnoj kineskoj provinciji Šansi i na kojem učestvuju, pored zemlje domaćina, lideri Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana.  

Te zemlje su nekada u okviru Ruskog carstva bile deo ruskog Turkestana, a nakon Ruskog građanskog rata, postale su deo novoformiranog Sovjetskog Saveza. One su često u geopolitičkim analizama opisane kao "meki trbuh Rusije."