20.05.2023.

18:13

Foto: EPA

Planeta

CILJ ZAPADA JE JAVNO SAOPŠTEN! Pobediti Rusiju na bojnom polju i uništiti zajedno sa Kinom! Lavrov: Ušli smo u fazu konfrotacije agresivnog bloka SAD, NATO, EU

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da odluke koje su donete na samitu G7 u Hirošimi, imaju za cilj obuzdavanje Rusije i Kine.

- Zadatak je postavljen jasno i otvoreno: pobediti Rusiju na bojnom polju, ali ne zaustaviti se na tome, nego je eliminisati kao geopolitičkog konkurenta. Zapravo, obuzdavaće kao konkurenta i bilo koju drugu zemlju koja pretenduje na nekakvo nezavisno mesto u svetskom poretku. Pogledajte odluke o kojima danas razgovaraju i koje se usvajaju u Hirošimi na samitu G7 i koje su usmerene na dvostruko obuzdavanje Rusije i Kine - rekao je Lavrov tokom obraćanja na sednici Skupštine Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku.

Došli smo do najjačeg suprotstavljanja Evropske unije i NATO-a, sa jedne strane, i Rusije, sa druge, koji je svet do sada video, poručio je Lavrov. 

Cilj Zapada je javno saopšten - pobediti Rusiju na frontu, ali ne samo to - već i potpuno uništiti Rusku Federaciju kao političku silu. Žele i da proteraju ruski narod sa Krima i drugih teritorija koje su se prošle godine priključile Rusiji, istakao je ministar.

Nastupila je epoha multipolarnosti, iako taj prelazak može trajati dugo, Rusija u svemu tome nije sama - imamo puno saveznika, kao što su Iran, Kina i druge zemlje, uverio je on.

Ministar spoljnih poslova kaže da je pristup Zapadu u ruskoj spoljnoj politici sam sebe iscrpeo.

- Jasno je da je pristup Zapadu u onom obliku u kojem se donedavno razvijao u našoj spoljnoj politici potpuno sebe iscrpeo i mi smo ušli u fazu najoštrije konfrontacije protiv agresivnog bloka koji čine SAD, EU i NATO - kazao je ministar.

On je takođe kazao da Moskva ne ispoljava neprijateljstvo na svoju inicijativu, ali je primorana da u aktuelnim uslovima odgovori na rat koji joj je objavljen.

Anglosaksonci su, naglasio je ruski ministar, potčinili sebi pre svega svu kontinentalnu Evropu, ali i ceo kolektivni Zapad, a Evropska unija je u ovoj situaciji izgubila samostalnost...

Poslednja dešavanja u svetu do kojih je došlo zbog situacije u Ukrajini ubrzavaju proces buđenja multipolarnosti, dodao je Lavrov.

U svetu je ipak došlo do nekakvog "razdvajanja" kolektivnog Zapada, sa jedne strane, i predstavnika Globalnog Juga i dela Azije, sa druge, a to se dešava, između ostalog i jer je diktatura Zapada u poslednje vreme postala sve agresivnija.