20.05.2023.

19:56

Foto: youtube.com/printscreen

Planeta

ZELENSKI U HIROŠIMU STIGAO FRANCUSKIM AVIONOM! (VIDEO)

Od ruske specijalne operacije na Ukrajinu, diplomatski potezi francuskog predsednika Emanuela Makrona povremeno su ljutili neke od njegovih saveznika i podstakli ih da budu oprezni prema njegovim namerama, uprkos tome što Pariz pruža značajnu vojnu i finansijsku pomoć Ukrajini.

Ali kada je Zelenski u petak sleteo u Džedu, gde je u francuskom Erbasu prisustvovao sastanku Arapske lige, za Makrona je to bio uspeh. Francuski zvaničnici kažu da se ideja da se ukrajinski lider dovede na sastanak lidera G7 rodila nekoliko nedelja nakon prvih razgovora sa japanskim domaćinima.

- Ukrajinci su zatražili da francuska vojska preveze predsednika Zelenskog na samit - rekao je zvaničnik blizak francuskom predsedniku, dodajući da je konačna odluka doneta u sredu. Ukrajinska delegacija je čekala na poljskoj granici pre nego što se ukrcala u francuski avion za Džedu.

Učešćem na sastanku članica G7, Zelenski je želeo da dopre do onih zemalja koje su ostale po strani kada je reč o sukobu u Ukrajini. Francuski zvaničnici ističu da to nije prvi put da je Pariz uskočio i ponudio avion Zelenskom.

U februaru, posle sastanka na samitu šefova evropskih država, ukrajinski predsednik je prevezen iz Brisela u Poljsku Falconom, avionom francuske vlade.