22.05.2023.

00:15

Foto: Tanjug/AP

Planeta

OTREZNITE SE, RUSKA VOJSKA JE DALEKO OD POTROŠENE SILE! Britanski institut na 30 strana analizirao kako su Rusi u Ukrajini promenili taktiku i ispravili greške! Samo zbog ovog poteza Ukrajinci gube 10.000 dronova mesečno!

Uobičajene percepcije slabosti ruske vojske u nekim slučajevima su ili zastarele ili pogrešno shvaćene, stoji u izveštaju britanskog Royal United Services Institute (RUSI) na 30 stranica.

Iako je izveštaj rusku vojsku opisao kao često nefunkcionalnu i previše oslonjenu na artiljeriju i da pati od lošeg morala, navodi se da fokus na te slabosti znači da se napredak Rusije na bojnom polju često zanemaruje, piše Blumberg.

Studija je nastala na osnovu terenskih intervjua od aprila do maja sa 10 ukrajinskih brigada koje su se borile protiv ruskih jedinica. Nije bilo moguće nezavisno potvrditi tvrdnje iz studije. Prema Niku Rejnoldsu, jednom od dvojice autora izveštaja, ruska vojska je daleko od potrošene sile, kako se često navodi.

"Puno toga se objavljuje na društvenim mrežama kako bi se sugerisao nedostatak kapaciteta Rusije, ali društvene mreže preplavljene su propagandom s obe strane, pa smo smatrali da je u ovoj fazi potrebna trezvenija procena", rekao je Rejnolds dodajući da su očekivanja od Ukrajine postavljena veoma visoko.

Razumevanje načina na koji je Rusija promenila svoj pristup važno je ne samo Ukrajini nego i članicama NATO-a, navodi se u izveštaju.

Rusija je u velikoj meri ispravila rane propuste u protivvazdušnoj odbrani, pravilnim povezivanjem raketnih sistema i njihovih senzora duž fronta od 1.200 kilometara. Kao rezultat toga, ruske snage uspele su u velikoj meri da otklone pretnju od ukrajinskih HARM projektila, da presretnu rakete i obore niskoleteće ukrajinske borbene avione s udaljenosti od 150 kilometara.

Ruske mogućnosti elektroničkog ratovanja, sada raspoređene od nivoa aviona do nivoa voda, neprestano se razvijaju. To Ukrajinu košta 10.000 dronova mesečno. Čini se da ruske snage mogu da dešifruju ukrajinske šifrovane komunikacione sisteme Motorola u stvarnom vremenu, navodi se u izveštaju.

Informer

Ruske oklopne jedinice idu na front

Na terenu ruski vojni inženjeri bili u mogućnosti da izgrade pontonske mostove velikom brzinom čak i na početku rata, a sada stvaraju odbranu koja se sastoji od rovova i složenih minskih polja koje će svaka ofanziva morati da probije.

Ruski komandni centri, koji su se u julču prošle godine pokazali ranjivima na precizne napade američkih raketa HIMARS i čiji su komunikacijski sistemi rutinski hakovani, sada su ukopani u čvrste bunkere. Preuzeli su lokalne telefonske mreže na okupiranim područjima, izolovali ih i usmerili u ratne svrhe.

Ruska vojska učinila je svoje tenkove T-80 i T-72 manje ranjivim na ukrajinski arsenal zapadnog protivenkovskog oružja tako što je poboljšala njihovu odbranu od eksplozija i učinila ih manje vidljivima projektilima sa topliotnim navođenjem.

Rusija je uveliko ismevana na Zapadu zbog raspoređivanja zastarelih tenkova T-55 i T-62, ali oni ipak predstavljaju ozbiljnu pretnju na bojnom polju, stoji u izveštaju. To je zato što se ne koriste kao tenkovi, nego u ulozi vatrene podrđke kao borbena vozila pešafije koja imaju teži oklop i veće oružje, ocenjuju britanski vojni analitičari u svom izveštaju.