22.05.2023.

22:48

Foto: Tanjgu/AP

Planeta

RUSI NAPALI RUSIJU! Diverzanti, državljani Rusije, iz Ukrajine napali svoju zemlju!

Rusi koji se u ukrajinskoj legiji stranaca bore protiv vojske svoje zemlje napali su juče rusku Belgorodsku oblast i zauzeli četiri mesta. Nakon žestokog okršaja sa ruskim bezbednosnim snagama, kako je Moskva objavila, opasnost je eliminisana.

Dobro organizovano

Ruski diverzanti su juče ujutru prvo granatirali pogranična sela u Belgorodskom regionu, a tom prilikom povređeno je dvoje civila. Granate su pale i na selo Glotovo u Grajvoronskom okrugu, a muškarac i žena s povredama prevezeni su u bolnicu. Odmah zatim je diverzantska grupa Ruski dobrovoljački korpus, koja je u početkom marta upala u Brjanski region i otvorila vatru na civile, uključujući decu, zajedno s pripadnicima Legije slobodne Rusije, uz pomoć ukrajinske vojske, oklopnim vozilima i "hamerima" ušla na teritoriju Rusije. Prema neproverenim informacijama, diverzanti su u Belgorodsku oblast upali sa između osam i deset oklopnih vozila i "hamera" ukrajinskih oružanih snaga.

Belgorodski regionalni zvaničnici su saopštili da su diverzanti posle upada delimično zauzeli najmanje četiri naselja u blizini granice sa Ukrajinom, uključujući mesta Kozinku, Glotovo, Goru-Podol i Grajvoron.

- Oružane snage Rusije zajedno sa graničnom službom, Nacionalnom gardom i Federalnom službom bezbednosti (FSB) preduzimaju neophodne mere za eliminisanje neprijatelja - rekao je gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

Kako su mediji preneli, ruske snage su u borbama upotrebljavale minobacače, a podigle su i transportne helikoptere Mi-8, kao i borbene helikoptere Mi-28 i Ka-52. Kako bi zaustavili prodor diverzanata, Rusi su u napadnuta mesta poslali i oklopna vozila.

Peskov: Skretanje pažnje s Bahmuta

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je juče da je pokušaj ukrajinske diverzantske grupe da uđe u Belgorodsku oblast akcija kojom zvanični Kijev nastoji da minimalizuje političku štetu od gubitka Bahmuta.
Dok su borbe još trajale, on je dodao da je ruski predsednik Vladimir Putin odmah obavešten o situaciji, te je istakao da ruske snage rade na proterivanju diverzanata i njihovom uništavanju.

Dok su bitke na ruskoj teritoriji još trajale, portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Andrej Jusov potvrdio je da su diverzanti upali u Belgorodsku oblast, ali je istakao da u pitanju nisu Ukrajinci.

- Taj napad izveli su ruski državljani. Legija slobodne Rusije zajedno da Ruskim dobrovoljačkim korpusom ušla je na teritoriju Zapadne Rusije kako bi uspostavila bezbednosnu tampon zonu za zaštitu ukrajinskih naselja u blizini granice, koja su pod udarima ruske vojske, kao i da bi oslobodila bar deo teritorije pod vlašću Moskve - rekao je Jusov.

Posle višesatnih borbi zvaničnici Moskve objavili su da je "opasnost eliminisana". Oni, međutim, nisu naveli da li su diverzanti likvidirani ili su naterani u bekstvo.

Ubijali civile

Podsetimo, grupa diverzanata upala je početkom marta u pogranična ruska sela Ljubečane i Sušanji u Brjanskoj oblasti, ubila dvojicu meštana i ranila dečaka od 11 godina. Ruska FSB je, posle okršaja, naterala napadače u bekstvo. Odgovornost za taj upad preko društvene mreže Telegram preuzeo je Ruski dobrovoljački korpus, formiran u avgustu 2022. kao deo ukrajinske legije stranaca. Nekoliko njegovih pripadnika fotografisalo se i snimilo video nakon što je prešlo na rusku teritoriju, a mediji su među njima prepoznali najmanje dvojicu neonacista.

Informer

Grupa Legija slobodne Rusije juče je, pre napada na Belgorodsku oblast, objavila video u kojem se njeni članovi u ukrajinskim uniformama i na ruskom jeziku obraćaju Rusima, poručujući im da će ih osloboditi od Putina.
- Mi smo Rusi kao i vi, mi smo ljudi kao i vi. Želimo da naša deca odrastaju u miru i da budu slobodni ljudi. Da mogu da putuju, studiraju i jednostavno budu srećni u slobodnoj zemlji. Međutim, današnja Putinova Rusija nije to mesto. Ona je trula zbog korupcije, laži, cenzure, ograničavanja sloboda i represije... Došlo je vreme da se stavi tačka na diktaturu Kremlja... Budite hrabri, ne bojte se jer se mi vraćamo kući. Rusija će biti slobodna! - rekao je jedan od pripadnika Legije u video-snimku.