25.05.2023.

12:25

Foto: EPA

Planeta

RUSI ZAPLENILI PENTHAUS PRVE DAME UKRAJINE NA KRIMU! Luksuzna stančuga u blizini Jalte vredi 800.000 dolara, a plaćena je... Evo kome ide novac od prodaje!

Trosobni pentһaus na ime Zelenske na obali Crnog mora u blizini letovališta Jalta procenjuje se na 800.000 dolara. Kupljen je od jednog tajkuna 2013. za nešto manje od 164.000 dolara. Nakon što je Zelenski pobedio na predsedničkim izborima u aprilu 2019, Rojters je izvestio da je plaćena cena najmanje 50 odsto niža od tržišne.

Zaplene su usledile kao odgovor na zakon uveden u Ukrajini prošle godine kojim je legalizovana konfiskacija imovine ruskih građana i preduzeća bez naknade, saoštile su vlasti Krima.

Dobit od prodaje nacionalizirane imovine, uključujući penthaus Olene Zelenske, biće podeljena porodicama ruskih vojnika poginulih u napadu na Ukrajinu, rekao je predsednik krimske skupštine Vladimir Konstantinov.

Zaplenjeno je više od 130 nekretnina, među kojima su bioskop, fabrike, tržni centri, vinarije i bankarske strukture. Prošlog februara, krimski parlament je takođe glasao za nacionalizaciju oko 500 nekretnina koje pripadaju ukrajinskim političarima i biznismenima.

Nacionalizacijom su obuhvaćene i nekretnine porodice Volodimira Zelenskog u Livadiji, na južnoj obali Krima, podseća ruska agencija RIA.