26.05.2023.

17:30

Foto: Reuters

Planeta

(VIDEO) KISINDŽER SLAVI ROĐENDAN - ZA PRVIH 100 GODINA ODGOVORAN JE ZA SMRT TRI MILIONA CIVILA! Pravo lice najčuvenijeg diplomate SAD!

Dok kritičari državnog sekretara i savetnika za nacionalnu bezbednost iz Niksonove ere često opisuju kao ratnog zločinca zbog njegove ključne uloge u "brojnim genocidima i državnim udarima" koje su organizovale i podržale SAD! U izveštaju se tvrdi da je broj Kisindžerovih žrtava u velikoj meri potcenjen, posebno u pogledu tajnog širenja Vijetnamskog rata na Kambodžu 1970-ih.

Između genocida koje je sponzorisao u Istočnom Timoru i Bangladešu, terorizma širom kontinenta, državnih udara i odreda smrti u Latinskoj Americi (poznatih kao Operacija Kondor), raspirivanja građanskih ratova u južnoj Africi i tepih bombardovanja Kambodže i Laosa pod pod izgovorom jurnjave za Vijetnamcima, veruje se da je Kisindžer odgovoran za više od tri miliona ubijenih civila! Pa i više ako se računaju žrtve koje su rezultat saveta koje je dao privatnom sektoru.

Kisindžer je "samo" priznao da su njegove akcije izazvale smrt 50.000 Kambodžanaca i za to okrivljuje Vijetnamce, navodne mete američke kampanje bombardovanja (čije koordinate su pogrešno zabeležene).

Izveštač Nik Trus tvrdi da je taj broj bliži 150.000, ukazujući na brojne dokumentovane primere neviđenog i namernog potcenjivanja civilnih žrtava. Ta brojka je više od šest puta veća nego što su SAD ubile u vazdušnim napadima posle 11. septembra.

Transkripti iz Interceptove "ekskluzivne arhive" sa deklasifikovanih američkih vojnih dokumenata iz tajne operativne grupe Pentagona za ratne zločine otkrivaju da je Kisindžerova odluka da često pijane i ratoborne razgovore o Kambodži tadašnjeg predsednika Ričarda Niksona prenese u koherentna uputstva Pentagonu da započne „masovnu kampanju bombardovanja" u zemlji 1970.

Sada već ozloglašena Kisindžerova direktiva da se puca na „sve što leti, na sve što se kreće" eksplodirala je tajni rat, utrostručivši broj bobardovanja do kraja godine. Navodno je odobrio svih 3.875 pojedinačnih bombardovanja tokom rata, a bombarderi su bacili više od 257.000 tona eksploziva samo na Kambodžu 1973. godine.

Arhiva Intercepta je takođe otkrila brojne brutalne kopnene napade na kambodžanska sela, koji su od tada ostali nepoznanica. Trus je potvrdio kroz intervjue sa preživelima da su racije bile daleko smrtonosnije nego što je prijavljeno. Dok su vazdušni napadi često zataškavani kao „greška pilota" -  za "greške" koje su se ipak ponavljale hiljade puta američka vojska je, u internoj istrazi, okrivila svoj novinarski korpus kada su kopnene trupe uhvaćene kako pljačkaju selo koje su upravo upali.

Kisindžerovo bombardovanje Kambodže utrlo je put Crvenim Kmerima, genocidnoj diktaturi koja je ubila dva miliona Kambodžanaca - 20 odsto stanovništva zemlje - koje je on Kisindžer privatno (i sa odobravanjem) nazivao „ubilačkim nasilnicima" dok im je pomagao da obezbede regionalne saveznike.

Kisindžer nikada nije procesuiran, čak ni zvanično optužen za ratne zločine, niti je američka vojska činila bilo kakve sistemske napore da pozove na odgovornost vojnike koji su zaista izvršili ubistva.