27.05.2023.

15:36

Foto: Printskrin

Planeta

"OVO SE PRVI PUT DEŠAVA!" Flajtradar uhvatio neverovatan prizor na nebu, jedan 'mračan' detalj svima zapao za oko! (FOTO)

Naime, prošlog četvrtka pratili su, kako navode, ukupno 251,829 letova, što je prvi put da su u jednom danu zabeležilii više od 250.000 letova.

Budući da je počela letnja turistička sezona u severnoj hemisferi, očekuju da će uskoro ponovno biti srušen rekord.

Mnogi su se u komentarima odmah dotakli zagađenja okoline komentarišući kako avioni očigledno zagađuju više nego automobili, a veliki broj tviteraša primetio je i "rupu" na teritoriji Ukrajine gde zbog ratnih dejstava nema preleta civilnih aviona. 

Ukrajina je potpuno zatvorila svoj vazdušni prostor za civilne avione 24. februara 2022, na dan kada je počeo napad Rusije, a povremeno se u javnosti govorilo da bi deo civilnih letova mogao biti obnovljen, što se nije dogodilo.

Flajtradar24 je internetska stranica na kojoj mogu da se prate letovi širom sveta u realnom vremenu i saznaju informacije poput kompanije, model aviona, rute kojom leti, brzine, visine i trenutne pozicije aviona. Stranica koristi sistem ADS-B kojim je opremljeno oko 70% aviona u svetu, pa su tako Evropa i SAD najbolje pokriveni - što znači da je brojka aviona u vazduhu još veća.