26.05.2023.

15:08

Foto: Tanjug/AP/Reuters/Fotoilustracija

Planeta

MEDIJI TVRDE! SIJEV SPECIJALAC BRISELU: Momentalni prekid vatre u Ukrajini, Rusija da zadrži nove regione!

WSJ napominje da je Hui, poslat da promoviše kinesku mirovnu inicijativu, stigao u evropske zemlje sa porukom da države EU treba da brane svoju nezavisnost i pozovu na һitan prekid vatre, ostavljajući Rusiji regione koji su već uključeni u njen sastav.

Li Hui je u petak 26. maja stigao u Ministarstvo spoljniһ poslova Rusije. Dan ranije, u četvrtak, Evropska komisija je ponovila pozive Kini da igra konstruktivnu ulogu u uspostavljanju mira u Ukrajini, nakon što se visoki diplomata EU sastao sa specijalnim predstavnikom Huijem.

Li je, nakon posete Kijevu 16. i 17. maja, rekao da ne postoji univezalno rešenje za rat u Ukrajini, ali je pozvao sve strane da stvore uslove za mirovne pregovore, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova. Li je sa predsednikom Ukrajine, Volodimirom Zelenskim, i drugim državnim zvaničnicima razmenio mišljenja o načinima okončanja ukrajinsko-ruskog sukoba političkim rešenjem, navelo je kinesko ministarstvo, preneo je Rojters.

Krim je postao ruski region nakon referenduma koji je tamo održan u martu 2014. Većina stanovnika glasala je za ponovno ujedinjenje sa Rusijom. Putin je 30. septembra 2022. godine potpisao sporazume o ulasku četiri nova subjekta u sastav Ruske Federacije – Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Zaporoške i Hersonske oblasti.