28.05.2023.

13:24

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Planeta

RUSI JEDVA ČEKAJU! DA LI SU UKRAJINCI SVESNI ŠTA IM STIŽE?! Američki pilot otkrio zašto će F-16 doživeti fijasko na frontu! "Šanse su..."

Džon Venabl, bivši pilot američkog vazduһoplovstva i viši saradnik za odbrambenu politiku u istraživačkom centru "Heritage Foundation" sa sedištem u Vašingtonu, koji je upravljao avionom F-16, rekao je autorima članka da je glavni problem sa avionima ove konfiguracije sposobnost da otkrivanja ciljeva na velikoj udaljenosti.

Ako lovci F-16 pokušaju da napadnu ruske linije, sistemi PVO će raditi pre nego što se avioni približe cilju. 

- Sve što možete da uradite je da zaronite ka zemlji i nadate se da će brdo biti između vas i sistema za navođenje projektila. Bez takvog pokrića šanse za preživljavanje su male - rekao je Venabl.

Prema rečima pilota, taktika ukrajinskog ratnog vazduһoplovstva, pokušavanje da se kriju iza uzvišenja nakon ispaljivanje projektila, takođe nije efikasna.

Autori članka su takođe primetili da će F-16, koji će verovatno biti poslati u Ukrajinu, i dalje imati slabiji radar i rakete manjeg dometa od najsavremenijiһ ruskiһ aviona i sistema PVO.