30.05.2023.

10:07

Foto: Reuters

Planeta

ERDOGAN ZABORAVIO KAKO SU GA "PREVESLALI" OKO F-35?! SADA HOĆE F-16 OD AMERIKANACA! Bajden se oglasio o razgovoru sa turskim liderom!

- Razgovarao sam sa Erdoganom. Čestitao sam mu. On i dalje želi da uradi nešto kada je reč o avionima F-16 - rekao je Bajden novinarima u ponedeljak, prenosi Rojters.

Dodao je da će sa Erdoganom razgovarati sledeće nedelje.

U saopštenju kabineta turskog predsednika navodi se da su se dvojica lidera složila da prodube saradnju u svim aspektima bilateralnih odnosa čiji je značaj, kako se ističe, još više porastao u odnosu na regionalne i globalne izazove.

Podsetimo, Turska traži od Sjedinjenih Država da joj vrati 1,4 milijardi dolara koje je Ankara uplatila za kupovinu američkih lovaca pete generacije F-35.

Tursko-američko sporenje oko isporuke lovaca F-35  počelo je nakon što je Ankara 2017. godine potpisala ugovor sa Moskvom za nabavku protivvazdušnih raketnih sistema S-400. Ta odluka turske strane izazvala je oštru negativnu reakciju svih zemalja članica NATO-a, naročito SAD.

Vašington je 2019. odlučio da isključi Tursku iz programa borbenih aviona pete generacije F-35. U aprilu 2021. Sjedinjene Države su zvanično obavestile Ankaru o isključenju iz tog programa.