31.05.2023.

10:49

Foto: Reuters/AP/Pixabay/Fotomontaža

Planeta

JEZIVO PREDVIĐANJE! TEŠKO EVROPI AKO OSTANE U RALJAMA AMERIKE! Čomski otkrio šta će se desiti ukoliko EU potpuno odbaci Rusiju i Kinu!

- Evropa treba da donese veliku odluku: da li će ostati u sistemu kojem dominiraju SAD, suočavajući se sa verovatnim padom, pa čak, kako neki predviđaju, i deindustrijalizacijom, ili će se na neki način prilagoditi svom prirodnom ekonomskom partneru na istoku, bogatom mineralnim resursima koji su Evropi potrebni i kapijom ka unosnom kineskom tržištu - rekao je on.

Na pitanje da li misli da smo na pragu novog svetskog poretka i da li ukrajinski sukob može da bude katalizator velikih promena, Čomski je rekao da "postoji mnogo kontroverzi oko oblika svetskog sistema u nastajanju."

Čomski je objasnio da osnovne alternative mogu da budu multipolarni sistem zasnovan na Ujedinjenim nacijama ili unipolarni sistem „zasnovan na pravilima“, gde Sjedinjene Države postavljaju pravila i i zanemaruju ih kada to žele.

- Prvu u velikoj meri podržava većina sveta. Potonju prihvataju Anglosfera, Evropa, Japan i još nekoliko drugih - dodao je Čomski, napominjući da je ruska specijalna vojna operacija "pružila Sjedinjenim Državama poklon dobrodošlice, gurajući Evropu u džep Vašingtona i na taj način jačajući njen zahtev za unipolarnim poretkom „zasnovanim na pravilima“.

- Postoji mnogo neizvesnosti kako će se ove tenzije rešiti - rekao je on.

Poznati američki akademik i filozof je dalje rekao za Sputnjik da se nada da će Evropa prihvatiti viziju bivšeg sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova „Od Lisabona do Vladivostoka“ pre nego što se situaciji  pogorša.

- Takođe mislim da postoji značajna zasluga u Gorbačovljevom predlogu za 'zajednički evropski dom' od Lisabona do Vladivostoka bez vojnih saveza i zajedničkih napora da se krene ka socijaldemokratskoj budućnosti - rekao je Čomski.

Sjedinjene Države su izabrale da slede atlantističku opciju, zasnovanu na NATO-u, koji je nedavno proširen na indo-pacifički region u nastojanju pod vođstvom Vašingtona da uključi Evropu u njenu konfrontaciju sa Kinom, rekao je Čomski.

- Nadam se da će budućnost težiti viziji Gorbačova, pre nego što bude prekasno - dodao je Čomski.