01.06.2023.

13:32

Foto: printscreen

Planeta

SPREMAJU NAM HAOS! ZAPADNA AŽDAJA POKREĆE RAT NA KiM ZBOG NEUSPEHA U UKRAJINI?! Kineski "Global tajms": Srbiju će uništiti, ne zanima ih

- Pošto rusko-ukrajinski sukob nije doneo željeni efekat za SAD, Vašington mora da stvori novi rat na evropskom kontinentu - smatra kineski vojni ekspert Song Žongping.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države se nadaju da će na taj način uništiti evropsku ekonomiju i povećati zavisnost Evropske unije od SAD. Istovremeno, stručnjak dodaje da suverenitet i nacionalna bezbednost Srbije nisu prioritet NATO-a.

- Međutim, pošto je rusko-ukrajinski sukob oduzeo mnogo energije i resursa Sjedinjenim Američkim Državama, one će verovatno razmatrati produbljivanje raskola između Srbije i Kosova kao priliku koju bi mogle da iskoriste - rekao je ekspert.

NATO, sa jedne strane, poziva na smirivanje tenzije, a sa druge strane povećava vojno prisustvo.

Čini se da NATO kupuje vreme da bi naoružao Kosovo. Iz prošlih ratova jasno je da su SAD prilično dobre u pretvaranju da su pravične u zaustavljanju borbe, dok pomažu jednoj strani, kupujući vreme onima koje podržavaju pozivanjem na prekid vatre.

Obećanja NATO-a i drugih zapadnih zemalja o zaštiti Srba na Kosovu jednostavno se ne mogu ispuniti.

U članku u „Fajnenšel tajmsu“ navodi se da je pokušaj Zapada da zaleči podelu između Srbije i Kosova osuđen na propast. Krajnji cilj Bele kuće je da i Evropa i Rusija pretrpe gubitke, što bi Vašingtonu omogućilo da zadrži svoju hegemoniju, zaključio je ekspert