02.06.2023.

21:10 >> 21:11

Foto: Tanjug/AP

Planeta

RUSI JURIŠAJU NA MARJINKU - PROBIJENA ODBRANA UKRAJINACA! KADIROV JASAN, NIJE DOVOLJNO BRUTALNO - UPOTREBIMO SVA SREDSTVA! (FOTO/VIDEO)

Raste broj povređenih u Šebekinu

U industrijskom preduzeću u belogorodskom Šebekinu izbio je požar nakon granatiranja koje su izvele ukrajinske snage, saopštio je lider regiona Vjačeslav Gladkov na Telegram kanalu.
Gubenator je takođe objavio da su u selu Nova Tavolžanka pri granatiranju iz topovske artiljerije ranjena dva civila, koja su hospitalizovana. On je saopštio je da je broj stanovnika koji su povređeni od početka intenzivnog granatiranja Šebekinskog okruga porastao na 16.
Grad Šebekino nalazi se na oko četiri kilometra od granice sa Ukrajinom i u njemu živi oko 40 hiljada stanovnika.

Informer

O napredovanju ruskih trupa u najnovijim izveštajima izveštavaju i ukrajinski vojni analitičari.
Ovih dana ruske trupe su uspele da probiju odbranu Oružanih snaga Ukrajine u severnom delu grada, izbacivši neprijatelja iz više utvrđenih rovova.
- Uz podršku tenkova Južnog vojnog okruga, jurišne grupe su isterale ukrajinske militante koji su se naselili na utvrđenim tačkama u ruševinama.
- Solncepeki Južnog vojnog okruga pogodio je uporište voda 79. vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine.
- Takođe, na pravcu Marijnskog, artiljerija 150. motorizovane divizije grupe „Jug" poremetila je rotaciju Oružanih snaga Ukrajine na liniji dodira.
- Zauzvrat, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštava da ruska vojska aktivno napada u pravcu Marijnskog uz podršku avijacije i artiljerije, pod udarima položaja Oružanih snaga Ukrajine u Georgijevki, Mariinka, Pobeda i Novomihajlovka.

Informer

Ramzan Kadirov želi da se u Rusiji proglasi vanredno stanje kao i da se upotrebe sva sredstva da bi se "cela teroristička ćelija u Ukrajini odjednom počistila".
Čečenski ratni vođa takođe smatra da Putinova ratna taktika nije dovoljno brutalna, pa je tražio od Rusije proglašenje vanrednog stanja.
Kadirov je rekao da je bespilotni napad letelicama na Moskvu pokazao da bi ruska vojska trebalo oštrije da odgovori da bi se rat preneo u zemlje članice NATO, prenosi Dejli mejl.
"Odgovori na takve pokušaje napada ne bi trebalo da budu oštri, trebalo bi da budu brutalni. Po mom mišljenju, potrebno je proglasiti ratno stanje u Rusiji, upotrebiti sva borbena sredstva namenjena za to da bi se cila ova teroristička ćelija u Ukrajini odednom počistila", smatra čečenski vođa.

RUSIJA IZVUKLA JOŠ 3.000 TENKOVA IZ SKLADIŠTA, NE IDU U UKRAJINU! Nešto veliko počinje, sprema li se to Moskva za napad NATO?!

Zašto to Ukrajinci rade, grad je u niziji, ne može se braniti!

Oružane snage Ukrajine (VSU) se ponašaju krajnje nerazumno, tvrdi vojni ekspert Vladimir Evsejev.
- VSU shvata da ih čekaju u pravcu Zaporožja i da neće moći da zauzmu Artjomovsk (Bahmut). Ukrajina nije sigurna ni koliko će moći da spreči opkoljavanje Severska. Ali ipak moraju nešto da urade - kaže on za ukraina.ru.
Napad na Moskvu dronovima takođe nije doveo do efekta na koji su Ukrajince računali, ističe eskpert.
 Stoga su odlučili da zauzmu Šebekino, ali ni tada nisu uspeli. Kijev nema toliko resursa. Za to je krivo političko rukovodstvo Ukrajine, jer je Artjomovsk bilo nemoguće držati toliko dugo, šaljući tamo mnoge rezerve. U ovoj situaciji pokušavaju da nađu bar neku opciju za jačanje moći Zelenskog. Tako će Oružane snage Ukrajine pokušati da ponove iskustvo Artemovska u Seversku. Ali geografski je to veoma teško, jer se grad nalazi u niziji. Biće teško odbraniti ga - rekao je on.

Zelenski ne govori kada će početi kontraofanziva

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Estonije Alarom Karisom nije mogao da precizira kada će svet moći da vidi obećanu kontraofanzivu Ukrajine.
- Ovo nije bioskop i teško mi je da kažem kada ćete videti kontraofanzivu. Najvažnije je da to vidi Rusija. Ne samo da vidi, već i da oseti - poručio je Zelenski.
On je takođe rekao da će početi „zvanično da se bori" protiv zemalja koje pomažu Rusiji u zaobilaženju sankcija.

Informer

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski naredio je danas da se izvrši kompletna provera svih skloništa širom zemlje.
On je to izjavio dan nakon što su tri osobe ubijene u Kijevu jer nisu mogle da priđu skloništu tokom ruskog vazdušnog napada, prenosi Rojters.
Zelenski je juče rekao da će lično posetiti pogođeno područje kako bi prikupio sve potrebne informacije.

Kremlj: Rusija će osigurati svoju bezbednost

Rusija će nastojati da osigura svoju bezbednost što isključuje širenje NATO-a ka granicama zemlje i ulazak Ukrajine u Alijansu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
- Rusija će nastojati da osigura svoje interese i svoju bezbednost. To isključuje takvo širenje Alijanse i direktno približavanje našim granicama, uključujući članstvo Ukrajine u NATO. Naravno, to je jedan od glavnih uzročnika potencijalnih problema za mnogo godina koje dolaze. Mnoge evropske zemlje su, začudo, dobro svesne toga - rekao je Peskov.
Međutim, kako je istakao, u NATO-u ipak Vašington naručuje i plaća muziku.
- Evropske države su, nažalost, samo poslušni instrumenti u tom orkestru. Takva je situacija - ocenio je Peskov.

Kadirov: "Ahmat" oslobodio 70 odsto Marjinke

Vojnici čečenskih specijalnih snaga "Ahmat", koji su 30. maja otpočeli operacije u Marjinki, gradu koji se nalazi u Donjeckoj oblasti, oslobodili su 70 odsto teritorije tog mesta, objavio je danas komandant "Ahmata" Ramzan Kadirov.
- Jurišni odredi su imali zadatak da potisnu neprijatelja kako bi zaštitili civilno stanovništvo. Borbe nisu lake. Neprijatelj je poslao dovoljno ozbiljne snage da zadrži svoju poziciju - naveo je Kadirov na Telegramu.

Savetnik galvnokomandujucěeg ukrajinskom vojskom general Viktor Nazarov zapretio je da cěe napadi na teritoriju Rusije ubuducěe postati "nova normala".
"Svi vojni položaji u Rusiju su za nas zakonite mete", rekao je on u intervjuu za španski list "Mundo".

Osam zemalja obezbeđuje Kijevu avione

Ukupno osam evropskih zemalja pridružilo se takozvanoj vazduhoplovnoj koaliciji koja će Ukrajini obezbediti ratne avione, izjavio je zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Igor Žovkva.
On je najavio da će se još zemalja pridružiti "koaliciji", te da su na listi zemalja koje su već obećale avione Velika Britanija, Holandija, Poljska, Danska, Švedska, Belgija, Portugalija i Francuska.

Glavne informacije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Vazdušno-kosmičke snage Rusije gađale su visoko preciznim oružjem ukrajinske sisteme PVO koji su pokrivali ključne objekte vojne infrastrukture;

- Jedinice odreda specijalnih snaga „Ahmat“ su u ofanzivi u taktičkom pravcu Marjinke;

- Ruska PVO oborila je ukrajinski avion Su-25 u Hersonskoj oblasti i 29 ukrajinskih dronova;

- Ruske snage su likvidirale preko 60 ukrajinskih vojnika i dve haubice „gvozdika“ u pravcu Krasnog Limana;

- U pravcu Donjecka likvidirano je preko 50 ukrajinskih vojnika;

- Južna grupa trupa vodi najaktivnije operacije u oblasti mesta Avdejevka u pravcu Donjecka;

- U pravcu Kupjanska ukrajinska vojska je izgubila do 70 vojnika, a uništeno je i skladište municije teritorijalne odbrane;

- U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu ruska vojska je uništila do 150 ukrajinskih vojnika i haubicu „krab“ poljske proizvodnje.

- Ruska vojska je u pravcu Hersona likvidirala preko 30 ukrajinskih vojnika i sistem M777;

- Uništeno je 96 artiljerijskih jedinica ukrajinske vojske na položajima;

Informer

 

Situacija na granici u Belgorodskoj oblasti 

▪️ Borci sa lica mesta javljaju da u rejonu Urazovo-Verigovka nema i nije bilo pokušaja proboja, a u susednim rejonima nisu zabeležene borbe.

▪️ Na ovom području ruski položaji se nalaze na visovima, tako da je ukrajincima gotovo nemoguće da se probiju. Svaki takav pokušaj biće prepun veoma velikih gubitaka.

▪️ Trenutno se vode artiljerijski okršaji na granici, direktnih sukoba i borbi nema.

▪️ Takođe, u blizini granice primećena je i diverzantsko-izviđačka grupa neprijatelja, na nju je otvorena vatra, DRG se vratio nazad

Informer

"Krasnopolj" se lansira ispaljenjem iz cevi vučnih ili samohodnih artiljerijskih sistema kalibra 152 ili 155mm. Projektil je zbog prenošenja i pakovanja u artiljerijske sanduke izrađen iz dva dela koja se lako pakuju i sklapaju pre gađanja. Priojektil ne zahteva nikakvu kontrolu ispravnosti niti posebne mere održavanja u toku desetogodišnjeg skladištenja.

 

Snažno granatiranje Belgorodske oblasti, ima poginulih

Ukrajinske snage su ponovo granatirale rusku Belgorodsku oblast i to više naselja odjednom, a u napadu ima poginulih i ranjenih, izjavio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Kako je precizirao, nakon granatiranja saobraćajnice u Šebekinskom okrugu poginule su dve žene, a još dvoje ljudi je ranjeno.
 

▪️ Ruske trupe su izvele ofanzivne operacije severoistočno od Kupjanska i severozapadno od Svatova.

▪️ Ruske snage su izvele ograničene kopnene udare na liniji Avdejevka-Donjeck.

▪️ Ruske vlasti najavile su da će regionalni izbori na oslobođenim teritorijama biti održani 10. septembra.

▪️ Službenici ruske granične službe i FSB sprečili su dve motorizovane čete, ojačane oklopnim vozilima, da upadnu na rusku teritoriju u oblasti Šebekino i Nova Tavolžanka u Belgorodskoj oblasti.


Napad dronovima na ruske energetske objekte u Smoljenskoj oblasti

Dva drona izvršila su napad na energetske objekte u ruskokj Smoljenskoj oblasti, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora regiona Vasilij Anohin.

Kako je rekao, napad je izvršen oko tri sata posle ponoći po lokalnom vremenu u mestu Peresna i Divasi, međutim, u napadima niko nije stradao niti je načinjena materijalna šteta.
 


Likvidirana 69. četa desantno-jurišne brigade ukrajinske vojske

Ruska vojska je preciznim pogotkom iz sistema „uragan“ u pravcu Marjinke likvidirala 15 pripadnika ukrajinske vojske, jedan oklopni transporter i tri pikapa.

Prema informacijama 150. artiljerijske divizije ruske vojske, na pravcu Marjinke likvidirana je 79. četa desantno-jurišne brigade ukrajinske vojske.

Prvenstveno je ova ukrajinska četa uočena s pomoću dronova nakon čega je izvedena paljba iz „uragana“.


 

 


U toku snažna razmena artiljerijske vatre

U toku je snažna razmena artiljerijske vatre između ruskih i ukrajinskih snaga na severu Donjecke Narodne Republike, saopštio je stariji oficir ruske artiljerijske baterije.

On je rekao i da njegova jedinica u tom pravcu svakodnevno izvede oko 10 „izlazaka na teren“ sa ciljem da se suzbije vatra protivnika.

Dodao je i da je cilj da se približe na udaljenost od tri kilometra od protivnika kako bi gađanja postala preciznija i efikanija.
 

Ukrajinska vojska je u tri navrata pokušala da povrati izgubljene položaje na krasno-limanskom pravcu, međutim, nakon uzvratne paljbe ruske artiljerije ukrajinske snage su pretrpeli gubitke, izjavio je portparol ruske grupacije „Centar“ Aleksandar Savčuk.

- Protivnik je pretrpeo teške gubitke i potom se povukao. Takođe, ruska avijacija je bombardovala i borbene položaje ukrajinske vojske u rejonima Serebrjanka, Kremena, Červona Dibrova - dodao je.
 


Ukrajinci koriste „kombinovanu taktiku“

Ukrajinska vojska je na zaporoškom pravcu počela da koristi „kombinovanu taktiku“, svojevrsnu mešavinu „sovjetske škole“ i onoga čemu obučava NATO, izjavio je komandant ruskog bataljona „Krim“.

Kako je objasnio, ukrajinske snage počele su više da koriste pokretne grupacije koje se kreću na pikapovima.

„Međutim, reljef ove teritorije onemogućava ukrajinskim snagama da jednostavno ulete u našu teritoriju“, dodao je.
 

Masovni vazdušni napad na Kijev 

Širom Ukrajine proglašena je rano jutros vazdušna opasnost zbog ruskih raketnih udara, ali je nakon nekoliko sati od napada ukinuta za veći deo zemlje, uključujući i glavni grad Kijev, čiji su zvaničnici saopštili da je odbrana oborila više od 30 ruskih raketa i dronova.

Moskva je od početka maja izvela oko 20 odvojenih napada raketama i dronovima na ukrajinske gradove.

Vojne vlasti Kijeva su na Telegramu saopštile da je Rusija istovremeno lansirala bespilotne letelice i krstareće rakete, prenosi Rojters.

- Prema preliminarnim informacijama, više od 30 vazdušnih ciljeva različitih tipova otkriveno je i uništeno u vazdušnom prostoru iznad i oko Kijeva od strane snaga protivvazdušne odbrane - navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko, koji je ranije prijavio dva odvojena talasa napada, napisao je na Telegramu da nije bilo poziva za spasilačke službe. Ukrajina tvrdi da njena odbrana obara većinu ruskih raketa i dronova, navodi Rojters.

Britanska fabrika legitimna meta ruske projektile

Proizvodni pogoni britanske kompanije za proizvodnju oružja „BAE Sistems“ će, u slučaju njihovog razmeštanja na ukrajinskoj teritoriji, biti legitimne mete napada Oružanih snaga Rusije, izjavio je ruski ambasador u Velikoj Britaniji Andrej Kelin za TV „Rusija 24“.

ŠTA OVO RUSI PLANIRAJU?! NEKA SE SPREMI KIJEV! DVE ARMIJE, PET DIVIZIJA, 26 BRIGADA... U kratkom roku ruske snage dobijaju zastrašujuće pojačanje!