05.06.2023.

12:18

Foto: Reuters/Deep State/Printscreen

Planeta

RUSI TRPE ŽESTOKE UDARE, KIJEV KRENUO U NEZAMISLIV PROBOJ! Ukrajina po svaku cenu želi do Azovskog mora, Krim u velikoj opasnosti?!

- Teritorija između Zaporoške oblasti i Donjecke Narodne Republike je najkraći put do Azovskog mora. To nije najlakši put ako se uzme u obzir ruska odbrambena linija, ali što se tiče udaljenosti, vojsci je najlakše da dođe do Azovskog mora i preseče kopneni most prema Krimu. Pretpostavljam da je ukrajinska vojska izabrala upravo ovaj pravac kako bi sprovela svoje planove - izjavio je Rogov za list "Komsomolskaja pravda".

Kako je političar istakao, "pokušaj proboja koji je u toku je daleko aktivniji i obimniji" u poređenju s jučerašnjim akcijama.

Rogov je prethodno rekao za TASS da je ukrajinska vojska nastavila da napreduje u oblasti Zaporožja.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da ukrajinska vojska nije postigla uspehe na pet pozicija na frontu u oblasti Južnog Donjecka 4. juna, te da je Kijev aktivirao 23. i 31. mehanizovanu brigadu iz strateških rezervi Oružanih snaga Ukrajine.

Ukrajinci su u neuspešnom napadu izgubili više od 250 vojnika, 16 tenkova, tri borbena vozila pešadije i preko 20 oklopnih vozila, precizirao je portparol ministarstva Igor Konašenkov.