05.06.2023.

19:44

Foto:

Planeta

TRAMP GLEDA I NE VERUJE! Pens se kandidovao za republikansku predsedničku nominaciju! Dvojica bivših saradnika u direktnom sukobu

Bivši potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens (63) podneo je deklaraciju o kandidaturi američkoj Saveznoj izbornoj komisiji i tako zvanično ušao u trku za republikansku predsedničku nominaciju.

On bi trebalo da uđe u trku protiv svog bivšeg šefa Donalda Trampa najavnim govorom u saveznoj državi Ajovi 7. juna, izjavili su ranije izvori za Rojters.

Pensa kandidatura dovodi u sukob sa Trampom, uz koga je nekada verno stajao, ali i odbio da ga podrži kada je bivši predsednik pokušao da poništi rezultate predsedničkih izbora 2020. godine na kojima je pobedio Džozef Bajden.

Pens, koji je i bivši guverner Indijane, sve više se distancira od Trampa, pa je tako rekao da je bivši predsednik "ohrabrio izgrednike koji su napali Kapitol 6. januara 2021. i tako njega i njegovu porodicu doveo u opasnost", s obzirom da su se tada nalazili u zgradi. 

Informer

Donald Tramp

Pens se pridružio rastućoj listi republikanskih kandidata, među kojima su Donald Tramp, senator Tim Skot i bivša guvernerka Južne Karoline Niki Hejli. Izvor je otkrio da i guverner Severne Dakote Dag Burgum planira da uđe u trku ove nedelje.

Bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi zvanično će se kandidovati sutra. Kristi je bio savetnik u kampanji Donalda Trampa u trci za Belu kuću 2016. godine, ali je poslednjih meseci postao vatreni kritičar bivšeg predsednika.

Mnogi Trampovi protivnici unutar Republikanske partije se plaše da bi glasovi protiv njega mogli da se podele i da bi u tom slučaju nominacija stranke bila dodeljena bivšem predsedniku, prenela je britanska agencija.