06.06.2023.

12:41

Foto: Tanjug/AP

Planeta

PREOKRET! PUTIN ODMAH ZNAO ŠTA SE DEŠAVA OKO KAHOVKE?! Kremlj izneo detalje eksplozije u elektrani! "Diverzija povezana sa..."

- Predsednik dobija izveštaje iz Ministarstva odbrane i drugih službi o tome šta se dešava oko Kahovske hidroelektrane. Ovde već sada možemo nedvosmisleno da kažemo da je reč o namernoj diverziji ukrajinske stranerekao je Peskov.

Prema njegovim rečima, ova diverzija je povezana sa neuspehom tokom ofanzive ukrajinskih snaga.

- Sudeći po svemu, ova diverzija povezana je i sa činjenicom da ukrajinske oružane snage, nakon što su pre dva dana pokrenule velike ofanzivne operacije, ne ostvaruju svoje ciljeve - rekao je on novinarima.

Portparol je istakao da Rusija odlučno negira optužbe o podrivanju hidroelektrane.

- Možemo da ih (optužbe) odlučno odbijemo, odlučno odbacimo, zvanično izjavljujemo. Ovde se jasno radi o namernoj diverziji ukrajinske strane koja je planirana i sprovedena po naređenju Kijeva, kijevskog režima - naglasio je Peskov.

Prema njegovim rečima, kijevski režim treba da snosi punu odgovornost za sve posledice.
Portparol je, istovremeno, izjavio da je jedan od ciljeva dizanja u vazduh brane Kahovske hidroelektrane bio pokušaj da se prekine dotok vode na Krim.

- Nivo vode u rezervoaru pada i, shodno tome, smanjuje se dovod u kanal. Drastično je smanjen - rekao je Peskov.

On je, međutim, podsetio da „na Krimu postoji opcija za obezbeđenje vode iz rezervi lokalnih rezervoara“ i dodao da su koraci za stabilno snabdevanje Krima vodom preduzimani još pre nego što je Rusija dobila kontrolu nad Severnokrimskim kanalom.