08.06.2023.

22:30

Foto: AP/Photo

Planeta

NIJE PITANJE ŠTA ĆE BITI POSLE KONTRAOFANZIVE, VEĆ ŠTA ĆE OSTATI OD UKRAJINE NAKON NJE! Daglas Mekgregor zaledio i Kijev i NATO, Rusi kreću!

- Nije pitanje šta će biti posle takozvane kontraofanzive, već šta će ostati od Ukrajine posle nje. Kada Rusija krene da napreduje, njene snage će mirno bez odlaganja proći kroz celu teritoriju istočno od Dnjepra i stići do Odese - objasnio je on.

Prema rečima pukovnika, ukrajinske trupe su već nekoliko puta pokušale da pokrenu ofanzivu, ali su svi njihovi napadi postali prava katastrofa za Oružane snage Ukrajine.

Ovo je još jednom pokazalo visok nivo zaštite ruske odbrambene linije, koju neprijatelj neće moći da probije.

Svaki dalji pokušaj Vladimira Zelenskog da promeni liniju fronta samo će dovesti do dodatnih gubitaka. A u redovima ukrajinske vojske već postoji pad morala, sumirao je Mekgregor.

Informer

Pukovnik Mekgregor upozorio KIjev, ali niko nije hteo da ga sluša

Ono što Evropa krije jeste da su Ukrajinci krenuli u ofanzivu i pretrpeli ogromne gubitke

Ukrajinske snage prešle su u veliku kontraofanzivu u Zaporoškoj oblasti, svi pokušaji da probiju odbranu doveli su do njihovih ogromnih gubitaka, saopštio je član glavne administracije te oblasti Vladimir Rogov, prenosi TASS.

- Kijev je rasporedio maksimalne snage vojske i tehnike na zaporoškom sektoru fronta. Ova količina nikada nije upotrebljena u našem pravcu. Pritisak protivnika se obuzdava, uključujući i korišćenje artiljerije, avijacije i tenkovskih rezervi -  kazao je Rogov.

On je objasnio da je glavni udar Oružanih snaga Ukrajine koncentrisan južno i jugoistočno od grada Orehova u pravcu Tokmaka.

Prema njegovim rečima, svi pokušaji ukrajinskih snaga da probiju liniju odbrane bili su neuspešni, pretrpevši „kolosalne gubitke", kao i da su se povukli da skupe snagu za novi napad.

Kako je naveo, cilj ukrajinskih trupa je da zauzmu grad Tokmak, ušavši u operativno stepsko prostranstvo, da se probiju do Azovskog mora kako bi presekli kopneni koridor do Krima.

Informer

Gde će se putin zaustaviti, hoće li Ukrajina uopšte i postojati?

Rogov je naglasio da ukrajinske trupe još nisu aktivirale glavne rezerve i da su u borbu ubacile glavne jurišne brigade.

Osim toga, Oružane snage Ukrajine počele su aktivno da koriste američki raketni sistem HIMARS za granatiranje rovova ruskih snaga, ali da to nema efekta, ocenio je.

- Neprijatelj može da ima psihološke ciljeve, da teži da poseje paniku i primora rusku vojsku da napusti svoje položaje, ali takva taktika nema uspeha - zaključio je Rogov.