09.06.2023.

10:17

Foto: Informer TV

Planeta

SRPSKI RONILAC ZA INFORMER TV IZNOSI DETALJE SMRTONOSNOG NAPADA AJKULE! Životinje su danima bile isprovocirane, tigrasta neman koja je ubila Rusa uradila dve neočekivane stvari!

 

- Juče se dogodio napad ajkule uz samu obalu u poslepodnevim satima u Hurgadi, tačnije na javnoj plaži Drim bič. Pouzdamo znamo da reč o ruskom državljaninu koji je plivao nedaleko od mola na samoj plaži i bio napadnut od tigar ajkule koja je bila nekoliko metara dugačka - kaže sagovornik Informer TV.

Informer

Tragedija u Hurgadi potresla je sve... Hadži Radenko Čulić

On podseća da se i prošle godine u ovo vreme odigrao sličan nemili događaj kada je ajkula ubila Elizabet Sauer (68), penzionerku iz Austrije.

- To je najverovantije zbog Kurban Bajrama i bacanja kurbanskih ovnova u vodu. Ne želim da se ovo zloupotrebljava i da neko misli da imam nesto protiv toga i da ima neki verski razlog, ali ima već nekoliko godina da se to dešava u vreme tog velikog muslimnaskog praznika - kaže Hadži Čulić.

Informer

Hadži Radenko Čulić

On naglašava da je samo prisustvo ajkule tako blizu obali neobično, kao i napad usred bela dana.

- Neobično je što je ajkula napala u toku dana, naobično je što je došla ovako blizu, ali nažalost desilo se i dešava se. Nije bilo moguće predvitei, kako neki tvrde. Ajkule ne izlaze na površinu da uzmu vazduh kao delfini nego kruže oko plena i napadaju. Napad je bio zaista smrtnonosan. Od tog čoveka su ostali samo komadi, što se videlo i na videu. To je baš potresno i teško. Pogotovo za nas ronioce. Mi odlazimo i daleko na pučinu, odlazili smo duboko, do 30-40 metara, ronili smo i sa samim ajkulama, nije se ništa dešavalo. Međutim, evo sada desio se uzrok napada i ja pretpostavljam je to bacanje tih životinja i da su ajkule bile isprovocirane - ocenjuje iskuni ronilac.

On kaže da ovaj nemili događaj predstavlja veliki udarac za turističku sezonu.

- Ljudi će verovatno otkazivati aranžmane, verovartno su svi uplašeni. Mi ćemo roniti i dalje, apelujem na ljude da ne otkazuju aranžmane. Dešavaju se saobraćajne nesreće, ali mi sedamo u auto... Plaže su od juče zatvorene, na svima se vijore crvene zastave. Čekamo da vidimo šta će ministarstvo turizma da uradi. Ajukla je ubrzo uhvaćena, mada se dogodilo nesto čudno, još nekoliko napada u istom danu, na različitim lokacijama, znaći to nije ista ajkula mogla da uradi - zaključuje Hadži Čulić.

Informer

Društvenim mrežama kruće potresni snimci na kojima turisti užasnuto posmatraju sa obale kako tigar ajkula napada čoveka pre nego što je uspela da ga odvuče u vodu. Čuje se i kako mladić doziva oca u pomoć.

Podsetimo, ruski generalni konzul u Hurgadi Viktor Voropajev potvrdio je smrt Vladimira Popova, naglasivši da Popov nije turista, kako su mediji ranije preneli, već da živi u Egiptu.

Iz ruskog diplomatskog predstavništva su pozvali svoje građane da "budu oprezni kada su u vodi, da se striktno pridržavaju zabrana plivanja i ronjenja koje su uvele egipatske vlasti, kao i da se striktno pridržavaju upozorenja hotelskog osoblja i obalske straže".