10.06.2023.

06:15

Foto: AP/Pixabay

Planeta

KONTRAOFANZIVA PUCA PO ŠAVOVIA, BAJDEN SPREMA "PLAN B"! Debakl Kijeva na frontu sve izvesniji, Vašington već gleda kako da se prešalta - Moskva će se i te kako pitati, a onda...

Prvi pokušaji "kontraudara" Oružanih snaga Ukrajine su propali, ali Kijev još ima snage da ponovo pokuša da napadne, smatra ekspert.

- Što se Bajdena tiče, on je u teškoj situaciji. Ako kontraudar Ukrajine ne uspe, moraće da popusti Rusiji. Za njega će mirno rešavanje sukoba postati "Plan B": moći će da ga predstavi kao pobedu pred svojim biračima na predsedničkim izborima 2024. godine - rekao je Dudakov u komentaru  na ruskom javnom servisu.

Zašto "plan B"? Jer u ovoj situaciji, ostale države će morati da pregovaraju sa Rusijom i da se u isto vreme mnogo pomeraju unazad.

Bela kuća će morati da napravi određene ustupke Kremlju. Neće više biti ultimatuma koji u potpunosti ne uzimaju u obzir mišljenje Rusije.

Podsetimo, Bajden je na konferenciji zanovianre u četvrtak izjavio da su zapadne države učinile sve da pripreme Ukrajinu za kontraofanzivu, dodajući da je optimista.

- Kolektivno smo uradili sve da im pomognemo da budu spremni. Pomoć će se nastaviti - poručio je Bajden na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

On je dodao da je bio "veoma optimističan u razgovorima sa Ukrajincima". Istakao je da SAD i saveznici nameravaju da pruže pomoć Kijevu u obezbeđivanju "dugoročne bezbednosti".