13.06.2023.

09:09

Foto: Pixabay

Planeta

"OVO SHVATITE OZBILJNO, ZVONA ZA UZBUNU SU ZAGLUŠUJUĆA!" Panika u UN, najbolji programeri poslali upozorenje, čovek pod hitno mora da zauzda veštačku inteligenciju, Gutereš objavio plan!

Agencija bi funkcionisala po modelu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), prenosi Rojters.

Tehnologija veštačke inteligencije koja može da proizvede tekst na osnovu predloga korisnika privukla je pažnju ljudi otkako je softver ChatGPT lansiran pre šest meseci i postao najbrže rastuća aplikacija svih vremena.

Veštačka inteligencija je takođe postala razlog za zabrinutost u vezi sa sposobnošću da kreira duboke lažne slike i druge očigledno pogrešne, a ponekad čak i obmanjujuće informacije.

- Zvona za uzbunu o najnovijem obliku veštačke inteligencije – generativnoj veštačkoj inteligenciji – su zaglušujuća. Najglasnija dolaze od programera koji su je dizajnirali. Moramo ozbiljno shvatiti ova upozorenja - rekao je Gutereš

On je najavio planove za početak rada do kraja godine na visokom savetodavnom telu za veštačku inteligenciju koje će redovno pregledavati aranžmane upravljanja AI-jem i nuditi preporuke o tome kako veštačku inteligenciju uskladiti s ljudskim pravima, vladavinom prava i opštim dobrom.

Informer

Antonio Gutereš

- Bio bih naklonjen ideji o stvaranju agencije za vaštačku inteligenciju inspirisanu onim što je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju - rekao je Gutereš u ponedjeljak i dodao da bi takav model mogao biti “vrlo zanimljiv”, ali je napomenuo da "mogu da ga kreiraju samo države članice, a ne Sekretarijat Ujedinjenih nacija”.