13.06.2023.

15:29

Foto: Printskrin/

Planeta

NEMAČKI TENK SA NACISTIČKIM KRSTOM SNIMLJEN NA FRONTU U UKRAJINI?! "Balkenkrojc" na kupoli "leoparda" nakon 80 godina... Ukronacisti izgleda nisu naučili istoriju (VIDEO)

 

Na snimku tenk, navodno nemačke proizvodnje, u borbama u Zaporoškoj oblasti puca iz glavnog topa, a na kupoli se vidi beli nacistički 'balkenkrojc'. Nije poznato da li je tenk sa tim sramnim simbolom dopremljen u Ukrajinu, ili ga je neko docrtao belom bojom.

Različite verzije ovog simbola koristile su nacističke nemačke snage od sredine 1930-ih do kraja Drugog svetskog rata. Njime su bili označeni i nemački „panceri” koji su 1941. godine krenuli u neuspeli pohod na Moskvu.

Oznake su povučene nakon što su nacisti poraženi, a nemačka vojska koristi Gvozdeni krst, koji, kako se navodi na zvaničnoj stranici Bundesvera, simbolizuje hrabrost, viteštvo i slobodoljubivost.

Ukrajina je pokrenula svoju dugo očekivanu kontraofanzivu prošle nedelje, iako su njene snage naišle na ozbiljan otpor. Ruska vojska tvrdi da je uništila veći broj tenkova i borbenih vozila pešadije koje je isporučio Zapad, a koja su imala za cilj da Ukrajini daju prednost na bojnom polju.

Samo u subotu, Kijev je izgubio četiri tenka "leopard" među desetinama vojnih vozila, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.