14.06.2023.

08:56

Foto: Reuters/AP/Google Earth/Fotomontaža

Planeta

JEDAN PRIZOR NA FRONTU BIĆE ZNAK DA JE KIJEV KRENUO NA SVE ILI NIŠTA! Američki general otkrio prelomni trenutak kontraofanzive, Strelkov: Pustite ih, neka uđu u zamku!

 

- Kada vidimo da se napadu pridružuju velike, oklopne formacije, onda mislim da ćemo znati da je glavni napad zaista počeo - napisao je Ben Hodžis na svom blogu u nedelju.

To se, po njegovom mišljenju, odnosi na dve ili tri od devet zapadnih obučenih i opremljenih brigada usmerenih na uski front. Za neke od tih devet već je prijavljeno da su u akciji, kao što je 47. brigada južno od Orehova i 37. istočnije kod Novodonjecka, u Donjeckom sektoru južnog ratišta.

Druge se uopšte nisu pojavile, uključujući 116., 117. i 118. brigadu, sve navedene u dokumentima Pentagona koji su procureli, što opet pokazuje da je ofanziva, koja će verovatno trajati do leta, još uvek u preliminarnoj fazi.

Stručni analitičar Garadijana Den Sabag ocenjuje da su, u međuvremenu, prošlonedeljne katastrofalne poplave nakon proboja brane Nova Kahovka verovatno izbacile Rusiju iz ravnoteže, otežavajući Ukrajini da razmišlja o rizičnom pomorskom napadu preko proširene delte Dnjepra, čak i ako su neke ruske odbrane bile potopljene.

Početni napori Ukrajine su još uvek daleko od ruskih odbrambenih linija podignutih u poslednjih nekoliko meseci i mapiranih pomoću satelitskih snimaka. Leže 13 do 16 kilometara južno od mesta gde je Ukrajina do sada najviše napredovala – sela južno od Velike Novoselke.

Kijev takođe mora da prevaziđe svoj osnovni problem nedostatka borbenih aviona, dok strpljivo čeka da im zapad konačno obezbedi F-16. Izveštaji sugerišu da je Rusija posebno koristila vazdušne snage u sektoru Orehov. Ako se kijevske snage približe proboju, Rusiji bi moglo biti vrlo lako da ga uguši, navodi Sabag za Gardijan.

Vojni bloger i bivši agent FSB Igor Girkin, poznat i kao Igor Strelkov, rekao je na svom Telegram kanalu da se nada da će Rusija usvojiti politiku "fleksibilne odbrane" i da će donekle omogućiti ukrajinskim snagama da napreduju dalje od svoje PVO, a zatim pokrenu kontranapad i preokrenuti ukrajinsko napredovanje.