14.06.2023.

12:20

Foto: Reuters

Planeta

ČEČENSKI KOMANDANT, DESNA RUKA KADIROVA, RANJEN U UKRAJINI! Pod njegovom komandom Rusi zauzeli Marijupolj, Putin ga odlikovao najvišim ordenom, sada se oglasila ruska duma!

 

Zvezda napominje da je duma na taj način opovrgla izveštaje pojedinih Telegram kanala o pogibiji Delimhanova u zoni Specijalne vojne operacije. Poruke na nekim kanalima govore da je Delimhanov navodno poginuo u Zaporožju. Duma je, međutim, saopštila da je Delimkhanov ranjen.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin dodelio je Delimhanovu najvišu počasnu titulu u zemlji kao priznanje za njegovu ulogu uratu u Ukrajinu. Proglašen je herojem Ruske Federacije zbog svoje hrabrosti.

Informer

Adam Delimhanov dobitnik najvišeg državnog priznanja Rusije

Delimhanov je predvodio čečenske jedinice u Mariupolju, „čisteći (grad) od kriminalnih elemenata blok po blok“, napisao je u martu čečenski lider Ramzan Kadirov na Telegramu.

Delimhanov je u početku sticao vojno iskustvo boreći se protiv Moskve u rusko-čečenskim sukobima 1990-ih. Zamenio je stranu tokom Drugog čečenskog rata, zajedno sa Kadirovim.

U godinama nakon toga, Delimhanov je postao jedan od vodećih čečenskih političara. Poslanik je u ruskom parlamentu od 2007. godine.