15.06.2023.

16:28

Foto: EPA-EFE/HOLLIE ADAMS / POOL

Planeta

ZELENSKI PREKLINJE ŠVAJCARCE: Dopustite prodaju oružja Ukrajini! Desničari striktno protiv

- Znam da u Švajcarskoj traje rasprava o izvozu ratnog materijala za zaštitu i obranu Ukrajine. To bi bilo ključno - rekao je Zelenski u obraćanju ukrajinskom parlamentu putem videoveze. „Potrebno nam je oružje da vratimo mir u Ukrajinu“, dodao je.

Švajcarska ne prodaje oružje zemljama u sukobu

Švajcarska ima dugogodišnju politiku zabrane ponovne prodaje švicarskog oružja zemljama u sukobu. Srednjoevropska država krajem prošle godine uvela je embargo na prodaju streljiva u Rusiji i Ukrajini.

To je pitanje potaknulo raspravu u Švajcarskoj koja pokušava da održi ravnotežu između svoje tradicionalne politike neutralnosti i brige za evropsko susedstvo i domaću proizvodnju naoružanja. Zelenski joj je zahvalio na pridruživanju evropskim sankcijama protiv Rusije i pozvao da bude domaćin svetskog skupa o miru.

Desničari bili protiv govora Zelenskog

- Vrlo je važno pokazati solidarnost jer ove sankcije pomažu da ostanemo na kraju agresije“, rekao je ukrajinski predsednik, naglasivši kako se sankcije trebaju osnažiti. "Hteo bih vas pozvao da održite globalni skup za mir. Tu možete preuzeti vodeću ulogu i koristiti svoju nacionalnu ekspertizu - rekao je Zelenski.

Njegovo obraćanje potaknulo je tenzije u parlamentu nakon što je desna Švajcarska narodna stranka ocenila da se tim govorom krši neutralnost zemlje.