16.06.2023.

12:26

Foto: AP/Photo

Planeta

NAPADNUT KIJEV, RUSKA PORUKA JE BRUTALNA! "Kalibri" zasuli prestonicu i to dok je važna delegacija tu, oglasio se i Kličko!


Delegacija koju uz Ramafosu čine lideri Senegala, Zambije, Komorskih ostrva i Egipta, trebalo bi da se danas sastane sa ukrajinskim predsednikom  Volodimirom Zelenskim, a sutra bi trebalo da otputuju u Sankt Peterburg i tamo razgovaraju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prenosi Rojters. Svedoci su Rojtersu potvrdili da su se u centru Kijeva čule dve eksplozije. 

Gradonačelnik Vitalij Kličko je takođe izvestio o eksplozijama u centralnom Podilskom okrugu i upozorio da je još projektila usmereno ka prestonici.

Prema izveštaču britanske agencije, iznad ukrajinske prestonice primetan je dimni trag od dve rakete u vazduhu, ali nije poznato da li je te rakete ispalila Rusija ili ukrajinska protivvazdušna odbrana.

Gardijan navodi da se u većem delu Ukrajine čuju sirene za vazdušnu opasnost dok stižu vesti o ispaljivanju krstarećih raketa "kalibr" sa ruskih bojnih brodova u Crnom moru.

Afrički lideri su, prema Rojtersu, primećeni kako stižu u Kijev u koloni automobila i ulaze u hotel, da  bi iskoristili njegovo sklonište od vazdušnih napada.

Lideri su ranije svoju posetu Ukrajini započeli odlaskom u Buču, u blizini Kijeva, što je jedno od mesta gde su, po tvrdnjama Ukrajine, ruske trupe počinile zločine velikih razmera nakon napada u februaru 2022. Moskva negira te optužbe.

Zajedno sa predsednikom Senegala Makijem Salom, Ramafosa je na čelu delegacije koja uključuje još lidere Zambije, Komorskih ostrva i premijera Egipta. 

Afrički lideri mogli bi da predlože niz "mera za izgradnju poverenja" tokom svojih početnih napora da posreduju u sukobu između Rusije i Ukrajine, navodi se u nacrtu dokumenta u koji je Rojters imao uvid.

Te mere bi mogle da uključuju povlačenje ruskih trupa, uklanjanje taktičkog nuklearnog oružja iz Belorusije, suspenziju naloga Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje protiv Putina i ublažavanje sankcija.  Na listi se nalazi i "bezuslovni ugovor o žitu i đubrivu".

"Gore pomenute mere imaju za cilj da olakšaju stvaranje ambijenta pogodnog za prekid vatre, a to će omogućiti stranama da izgrade poverenje i da razmotre formulisanje svojih strategija za obnovu mira", navodi se u dokumentu. 

Sporazum o prekidu neprijateljstava mogao bi da usledi i trebalo bi da bude praćen pregovorima između Rusije i Zapada, navodi se u dokumentu.