18.06.2023.

09:00

Foto:

Planeta

(VIDEO) AKO JE UKRAJINA KUPAC, RUSIJA ĆE POLUDETI! IZRAEL PRODAJE 200 TENKOVA MERKAVA! Tel Aviv jasan, reč je o evropskoj zamlji!

- Postoje dve potencijalne zemlje sa kojima vodimo napredne pregovore. Zabranjeno mi je da ih imenujem, ali jedan je na evropskom kontinentu - rekao je Jair Kulas, šef Uprave za međunarodnu saradnju (SIBAT) izraelskog Ministarstva odbrane za Calcalist Finance.

Kulaš je objasnio da su mnoge evropske zemlje ispraznile svoje arsenale da bi snabdele Ukrajinu, i da traže da ih popune modernijim sistemima, „gde se pojavljuje izraelska industrija". Za proizvodnju rezervoara je potrebno vreme, pa ih je lakše kupiti polovne, dodao je on.

- Tamo postoji potencijal od nekoliko stotina miliona šekela - rekao je Kulaš, što bi u prevodu značilo desetine miliona dolara. 

U sredu je izraelsko ministarstvo odbrane prijavilo prodaju oružja od 12,5 milijardi dolara za 2022. godinu, što je rekord svih vremena.

Prema INet-u, posao uključuje oko 200 tenkova koji su povučeni iz aktivne službe i skupljaju prašinu u depoima za održavanje. Ministarstvo odbrane nameravalo je da ih demontira i proda u staro gvožđe, ali je eskalacija neprijateljstava u Ukrajini prošle godine drastično promenila situaciju na svetskom tržištu oružja. Izraelski inspektori su proverili tenkove i utvrdili da su „dovoljno upotrebljivi za prodaju".

Tajms of Izrael je izvestio da je sporazum "na ivici konačnog potpisivanja" i da se očekuje da će biti završen za oko tri meseca.

Reč je o tenkovima Mark II i Mark III, pošto izraelske odbrambene snage trenutno koriste uglavnom Mark IV, a Mark V počinje da ulazi u službu. Potreban je blagoslov Pentagona jer su motori tenka i nekoliko drugih komponenti americke proizvodnje.

Iako nisu imenovane strane koje su sada uključene u razgovore sa izraelskim MO, bilo je glasina da su Kolumbija i Turska bile zainteresovane za kupovinu uzoraka u prošlosti. 

Međutim, vojni posmatrači veruju da je manje verovatno da bi Turska bila voljna da kupi polovni izraelski tenk. Kako je ranije izvestio EurAsian Times, Turska stalno napreduje u radu na svom domaćem tenku Altaj, za koji su motori takođe obezbeđeni iz Južne Koreje. Pored toga, takođe istražuje nadogradnje svog M60.

S druge strane, kruže spekulacije da bi polovne izraelske Merkave na kraju mogle da krenu ka Ukrajini.

Izrael je, podsertimo, odbio da prebaci bilo kakvu vojnu pomoć Ukrajini, s obzirom na njegov radni odnos sa Rusijom na bojnom polju od više strateškog značaja od Ukrajine.

Spekulacije su podstaknute i molbama Ukrajine za dodatne tenkove iz zemalja NATO-a. U nedavnoj interakciji sa medijima, zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrij Melnik rekao je da bi Berlin trebalo da poveća ponudu Kijevu tenkova Leopard 2 sa 18 na 54.

- Ukrajinskoj vojsci je najhitnije potrebno mnogo više zapadnih borbenih tenkova, borbenih vozila pešadije i drugih oklopnih vozila, rekao je Melnik.

Smrtonosna kočija napravljena 1970. godine

Merkava („kočija") je izraelski dizajn razvijen u zemlji 1970-ih, koristeći lekcije iz ratova sa Egiptom i Sirijom. Sve verzije imaju motor napred, sa uvučenom kupolom i borbenim odeljkom koji se otvara pozadi, omogućavajući i dvostruku upotrebu kao nosač pešadije. Dizajniran je posebno za gradsku borbu i preživljavanje posade.