20.06.2023.

06:15

Foto:

Planeta

OČAJNIČKI POKUŠAJ VAŠINGTONA DA SE REŠI KINE! Ovo je najradikalniji potez u novijoj istorij SAD! DA LI SU ZAKASNILI?!

I dok su se Sjedinjene Američke Države dosad uglavnom priklanjale politici izmeštanja poslovanja najvećih kompanija tamo gde su im garantirani najniži troškovi, kako materijala tako i radne snage, Taj nagoveštava kako će za sobom ostaviti taj zastareli, kolonijalni pristup i implementisati ekonomske politike koje će privlačiti investicije na područje Sjedinjenih Američkih Država, umesto u Kinu, prenosi Jutarnji list.

Umesto takozvane politike „trke prema dnu", nova američka trgovinska politika će se bazirati na „trci prema vrhu", što je zasad ocenjeno kao veoma ambiciozni zadatak.

- To je dosta radikalan i neverovatan čin, izneti tako nešto u javnom govoru. Kako uopšte pronaći zajedničke ciljeve s drugim nacijama kako bismo se odmakli od dosadašnje američke ekonomske politike - rekao je Sabil Raman, donedavni Bajdenov šef kancelarije za informacije i regulatorne poslove.

Bivši Bajdenov savetnik Tim Vu je rekao kako je reč o tipično levičarskom pogledu na ekonomiju gde administracija prepoznaje razlike između interesa radnika i interesa vlasnika odnosno investitora.

- Širom sveta postoji radnička klasa i postoje veliki proizvođači. Njihovi prirodni interesi se razlikuju - kazao je Vu.

Politiko napominje kako će sada biti najzanimljivije dočekati reakciju ostatka sveta - hoće li zaista poverovati da je SAD spreman za nova pravila igre i hoće li ona biti dovoljno primamljiva i ostalim nacijama da započnu s odvraćanjem poslovanja s Kinom?

Taj se u svom govoru kratko dotakla i ovog problema naglasivši kako su SAD dovoljno situirane da svetu ponude novu vrstu globalizacije koja neće biti bazirana na eksploataciji.

Informer

Kina i SAD su nagranici rata zbog Tajvana, ekonomski urad Vašingtona neće relaksirati situaciju

Ipak, Politiko napominje kako su mnogi i dalje skeptični prema ovom američkom preokretu.

Nabil Ahmed iz neprofitne organizacije Oxfam napominje kako će Bajdenova administracija morati da uradi puno više od samog pričanja kao i kako i dalje nije jasno hoće li imati dovoljno snage da se zaista posveti konkretnim promenama politika potrebnim da bi se ovaj preokret i napravio.

Ketrin Taj tvrdi kako na tome već rade - administracija je već započela pregovore s Japanom i Evropom o pokušaju da se smanji kontaminacija kod proizvodnje čelika, tu su i sporazum između SAD-a i Meksika kao i Bajdenov novi Indo-pacifički trgovinski sporazum.

- Zasad nemamo još konkretan odgovor na pitanje kako će ta saradnja izgledati u budućnosti, ali vidimo smer u kojem putujemo. Poznavajući prirodu globalne ekonomije, ovi ciljevi nisu nešto što možemo postići sami i treba da osmislimo kako zajedno da ih postignemo - kazala je Taj.