20.06.2023.

13:15

Foto: Printscreen/CBS

Planeta

OBJAVLJENA POSLEDNJA FOTOGRAFIJA NESTALE PODMORNICE! Primećen veoma sumnjiv detalj, oglasio se američki kapetan! "Ne sluti na dobro..."

Kontakt sa brodom koji je pratio njeno kretanje izgubljen je u nedelju, sat i 45 minuta nakon zarona. Dejli miror, koji je preneo poslednju fotografiju Titana, navodi procene da je u podmornici ostalo kiseonika za još oko 70 sati.

Kontakt sa pomornikom je izgubljen sat i 45 minuta nakon njenog zarona.

- Moram da kažem da stvari u ovom trenutku izgledaju veoma sumnjivo, s obzirom na to da se za posadu nije čulo ovoliko dugo - kaže bivši kapetan podmornice američke mornarice Tomas Šugart.

Stručnjaci su skeptični u pogledu uspeha potrage.

- Ne sluti na dobro što grupe za traženje još nisu javile da su pronašle nestalu podmornicu - rekao je za CNN bivši kapetan podmornice američke mornarice Tomas Šugart.

On veruje da bi lokator verovatno već otkrio podmornicu da je imala relativno manji problem.

- Ako se umesto toga zaglave na dnu iz nekog razloga, još nisam čuo za sposobnost spasilaca da ih izbave na vreme. A ako je podmornica pala na dno zbog prodora vode, s obzirom na ekstremne dubine, šanse opet ne izgledaju dobro - rekao je Šugart.

U maloj podmornici nalazi se britanski milijarder Hamiš Harding i pakistanski biznismen Šahzada Davud, član upravnog odbora poznatog američkog SETI instituta i njegov sin Sulejman, koji su nastanjeni u Velikoj Britaniji.

Pojavile su se i tvrdnje da je u njoj i Stokton Raš, izvršni direktor i osnivač "Oušngejt ekspedišns", kompanije koja organizuje ove turističke obilaske olupine Titanika, kao i 73-godišnji Francuz Pol-Anri Naržeole, ali BBC navodi da nema nezavisne potvrde koje se tiču ove dve osobe.