21.06.2023.

08:28

Foto: printscreen

Planeta

RUSI SE OGLASILI O NESTALOJ PODMORNICI! MOŽE SE IZVUĆI NA POVRŠINU, ALI... Admirali ruske mornarice otkrili postoji li šansa za spas petoro ljudi!

Spasilačke ekspedicije su potvrdile su u ponedeljak nestanak podmornice sa posadom, dizajnirane da doprema turiste na mesto potonuća Titanika. U njoj se nalazi petoro ljudi, a komunikacija sa njima je nestala otprilike 1 sat i 45 minuta nakon ronjenja u nedelju. 

Bivši zamenik šefa ruskog Ministarstva za vanredne situacije Mihail Falejev sugerisao je da bi podmornica molaao da se zaglavi u olupini Titanika. Takođe je izneo verziju kvara u sistemu pomeranja balastnog vazduha.

- Moguće je da ljudi budu spašeni, postoji tehnologija za to. To je teška stvar, ali je moguće - čak i sa takve dubine. Ako postoji ovakva podmornica, postoje i druge - spasilačke, drugačije namene koji se mogu koristiti. Ako se one upotrebe, onda sam ubeđen da ima mogućnosti da se podmornica podigne - rekao je Popov.

Admiral Vladimir Valuev takođe smatra da je moguće podići podmornicu sa dubine od 3,8 kilometara.

- Postoje dubokomorske podmornice, najvažnije je pronaći ih, a onda je stvar tehnologije. Samo je  nekako otkačite, vucite i podignite - dodao je Valuev.

Admiral je naveo primer uspešne operacije spasavanja u avgustu 2005. godine na Kamčatki . Tada se incident dogodio na podmornici za operacije traganja i spasavanja AS-28.

Podmornica, koji je prevozila sedam ljudi, nije uspela da izroni u zalivu Berezovaja oko 75 kilometara južno od Petropavlovsk-Kamčatskog . Na dubini od 190 metara uređaj se zapleo u ribarske mreže i kablove obalske infrastrukture Pacifičke flote.

Nakon neuspešnih pokušaja da se podmornica odvuče na dubinu gde bi mogli da se koriste ronioci, ruski spasilački brod KIL-27 stigao je na lice mesta, noseći britanske spasioce sa dubokomorskim robotskim podmornicom Scorpion-45. Uspostavili su video vezu sa posadom i uspeli su da oslobode rusku podmornicu u roku od osam sati. Zdravstveno stanje svih članova spašene posade bilo je normalno.