21.06.2023.

14:55

Foto: AP/Tanjug

Planeta

BLINKEN JE ''BLINKNUO'' Geopolitički analitičari ocenjuju: Put američkog šefa za spoljnu politiku u Peking bio uzaludan

Na konferenciji za novinare nakon sastanaka sa kineskim ministrom spoljnih poslova Ćin Gangom i predsednikom Si Đinpingom u ponedeljak, Blinken je odustao od nedavnih pokušaja predsednika Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi i Kevina Makartija da ohrabre Tajvan da potvrdi formalnu nezavisnost od kontinentalne Kine.

- Ne podržavamo nezavisnost Tajvana - rekao je Blinken.

- I dalje se protivimo bilo kakvim jednostranim promenama statusa kvo bilo koje strane - dodao je on.

Takođe se činilo da je odustalo od tvrdnji Vašingtona da Kina isporučuje oružje ili municiju Rusiji za njenu vojnu operaciju u Ukrajini, konačno prihvatajući ponovljene demantije Kine.

Profesorka Univerziteta Manitoba dr Radhika Desai rekla je za Sputnjik da je Bajdenova administracija „verovatno morala da ode u neku vrstu posete” Kini, iako je poslednji zakazani sastanak u februaru otkazan nakon incidenta sa balonom.

Ona je dodala da je kineska vlada bila "moralno velika" tolerisanjem Blinkena.

Ljubaznost Pekinga proizilazi iz njegove brige za svet u celini, rekla je ona.

- SAD i Kina su nuklearne sile. One su dve velike svetske supersile - naglasila je Desai.

- Za njih to što ne pričaju znači da imate veoma opasnu svetsku situaciju, a Kinezi se zalažu da svet ne dovedu na ivicu nuklearne katastrofe - istakla je ona.

Profesorka je ocenila da su tenzije između dve nacije samo simptom opadanja uticaja SAD u svetu.

Blinken je takođe bio primoran da prizna da nije uspeo u svom cilju da ponovo otvori telefonsku liniju između oružanih snaga dveju zemalja, što je „teškoća“ za koju je Jang Tao, generalni direktor Ministarstva spoljnih poslova Odeljenja za severno-američka i pacifička pitanja, rekao da je zbog američkih sankcija.

Novinar i stručnjak za političku ekonomiju i geopolitiku azijsko-pacifičkog regiona KJ No izjavio je za Sputnjik da dve nuklearne sile „nemaju reči kojima bi komunicirale“.

Kada se sve uzme u obzir, rekao je stručnjak za Aziju, Blinkenovo putovanje je imalo slabe rezultate jer je „osnovna linija bila veoma niska. Bio je to hladan prijem“.

- Ključna izjava je bila da smo se složili da nastavimo da razgovaramo - rekao je No.

- Razgovarali smo i dogovorili smo se da nastavimo da razgovaramo, što samo po sebi nije loše, iako je zaista najniže od ploda koji visi - dodao je novinar i stručnjak za političku ekonomiju i geopolitiku azijsko-pacifičkog regiona.

Poruka Pekinga Vašingtonu bila je da se pridržava "pet NE" na koje su pristali na samitu lidera G20 2022. na Baliju u Indoneziji.