21.06.2023.

16:44

Foto: U.S. Coast Guard

Planeta

TRKA SA VREMENOM! "Dip enerdži" pokušava, francuski brod jedina nada ali, on neće stići večeras: Isplaivala prva fotografija akcije spasavanja zarobljenih kod olupine Titanika (FOTO)

Francuski brod koji je prevozio jedino podvodno vozilo sposobno da spasi Titan danas je jurio ka Njufaundlendu - ali neće stići tamo do ponoći po britanskom vremenu. 

Nade u pronalaženje podmornice koja je nestala u nedelju dok se spuštala 3.800 metara do olupine Titanika - počivaju na Viktoru 6000, koji može da dostigne dubinu od 6.000 metara. 

Vozilo na daljinsko upravljanje (ROV) možda može da pričvrsti kabl na podmornicu pre nego što ga Fliavai Deep Ocean Salvage Sistem izvuče na površinu, specijalizovano vitlo koje je 2021. uspelo da spase helikopter sa dubine od 6.000 metara.

ROV se nalazi na brodu Atalante pod francuskom zastavom, koji je u vlasništvu instituta za istraživanje okeana Ifremer i koji se trenutno nalazi u severozapadnom Atlantiku i putuje brzinom od 11,6kn (21.496km/h). 

Američka obalska straža objavila je danas fotografiju područja gde se veruje da se nalazi podmornica na kojoj se vidi brod za polaganje cevi Deep Energi, koji se pridružio potrazi. Iako takođe ima ROV na brodu, oni rade samo na maksimalnoj dubini od 3.000 metara (9.842 stopa). 

Informer

Deep Energy

U zoni za spasavanje svakih 30 minuta kanadski avion sa podvodnim sonarom je detektovao zvukove udaranja. Ovo je dovelo do nove nade da je posada broda Titan još uvek živa i da namerno pravi buku o trup. 

Okeanograf Dejvid Galo rekao je da je udarac u bočnu stranu podmornice kako bi pokušao da upozori spasioce nešto što bi jedan od onih koji su zarobljeni unutra - ronilac Pol-Anri Nargeolet - "sigurno uradio". 

Govoreći za CNN, rekao je: „Jedno od čuda koje imam je: da li su tragači vratili bilo kakav signal, akustički, da signaliziraju podmornici da čujemo njihov signal? Zvuk se vrlo lako prenosi kroz okean... sigurno biste ga čuli u podmornici.' 

Ali bivši kontraadmiral Kris Pari upozorio je da ovo možda potiče od samog Titanika, koji „pravi mnogo buke“.