21.06.2023.

18:36

Foto: AP/Photo

Planeta

UKRAJINSKA OFANZIVA JE SLOMLJENA - RUSKA KREĆE NAREDNIH NEDELJA! Za početak na Liman i Kupjansk! NEMAČKI BILD NEĆE DA ĆUTI!

Njegov proukrajinski vojni komentator Julijan Repke priznaje da je malo ko je ovo očekivao. 

- Verovalo se da su Rusi pod pritiskom na južnom frontu i da su premestili svoje rezerve. Odnosno: da nemaju snaga i za ofanzivu - kaže on.
          
Zamenica ministra odbrane Ukrajine Ana Maljar priznala je takođe da Rusija pokušava da preuzme inicijativu na „istočnom frontu" i da aktivno napreduje prema Limanu i Kupjansku.
          
Potpredsednik moskovske Akademije raketnih i artiljerijskih nauka Konstantin Sivkov procenjuje da će Ukrajina napadati još dve-tri nedelje, a da će Rusija potom dobiti priliku za svoju ofanzivu.
          
On je uveren da bi ruska vojska - ako za to bude postojala politička volja u Kremlju  i ne bude laviranja u funkciji izbegavanja direktnog sudara sa NATO - do novembra mogla preuzeti kontrolu i nad dobrim delom teritorije zapadno od Kijeva.
          
Potpukovnik američke vojske Danijel Dejvis takođe ne vidi ništa dobro u perspektivi za zvanični Kijev:
         
- Nakon uništenja najboljih jedinica Oružanih snaga Ukrajine, Rusi će krenuti u kontranapad sa svežim trupama i Ukrajina neće biti u stanju da da ih u tome spreči. Ruska vojska će osloboditi Odesu i Harkov - smatra Dejvis.
          
Dejvis naglašava da da natovska borbena obuka Ukrajinaca u zapadnim zemljama ni na koji način nije uticala na započetu kontraofanzivu.
           
- Ukrajinci i dalje prave iste greške. A, te greške vode uništenju njihovih oružanih snaga - ističe američki oficir!