22.06.2023.

09:27

Foto: REUTERS/Dado Ruvic

Planeta

RUSI KONAČNO ZAVRĆU POSLEDNJU SLAVINU?! EVROPA U OGROMNOM PROBLEMU! Zapad ima sve manje vremena, postizanje sporazuma gotovo nemoguće!

Šanse da Kijev i Moskva pristanu na obnovu petogodišnjeg ugovora o tranzitu koji je prvi put potpisan 2019. su male, iako ruta kroz Ukrajinu čini skoro 5 odsto ukupnog evropskog uvoza gasa, objavio je danas Fajnenšel tajms.

Ukrajinski ministar energetike Germano Galuščenko rekao je za Fajnenšel tajms da ne vidi mogućnost da Kijev ponovo pregovara o sporazumu sa Moskvom nakon prošlogodišnje invazije.

- Zaista ne mogu da zamislim kako bi to moglo biti bilateralno - naveo je Galuščenko dodajući da se Ukrajina sprema za smanjenje snabdevanja.

Cene gasa u Evropi porasle su prošle godine zbog Gaspromove pretnje da će prekinuti dotok u Moldaviju, pošto je ruta snabdevanja, koja ide preko Ukrajine, poslednji funkcionalni ruski gasni koridor ka Evropi.

Evropska unija je prošle godine uložila velika sredstva u uvoz LNG-a i usvojila regulativu za povećanje skladištenja kako bi se otklonila nestašica nakon što su se isporuke ruskog gasa Evropi smanjile nakon ruskog napada na Ukrajinu.