22.06.2023.

11:29

Foto: Reuters

Planeta

ŠOJGU IZVESTIO PUTINA: KIJEV IMA OGROMNE GUBITKE, ALI... Rusi spremni na najgori scenario, Zapad rešio da ratuje do poslednjeg Ukrajinca!

- Ukrajinske trupe su smanjile aktivnost i pregrupišu se - izvestio je Šojgu Putina.

Prethodnih 16 dana Oružane snage Ukrajine su pokušavale da vode ofanzivu, sada su usporile, mada, dodao je ruski ministar, uprkos gubicima imaju još snage za napad.

- Ruska strana se sprema da odgovori na dalja ofanzivna dejstva - kazao je.

Na pitanje Putina kakva će biti reakcija na nove isporuke zapadnog oružja Kijevu, Šojgu je rekao:

- Već sada je jasno da ono što je isporučeno Kijevu i što će biti isporučeno neće bitno uticati na tok Specijalne vojne operacije.

Zapad će 2023.godine Ukrajini isporučiti 250 tenkova, među njima je 120 "leoparda", 31 "abrams", kazao je Šojgu.

Zapad možda i ima dovoljne količine vojne tehnike koju može da šalje Ukrajini, ali mobilizacione rezerve nisu bezgranične, kazao je Putin i zaključio da je "Zapad definitivno rešio da ratuje do poslednjeg Ukrajinca".

Poručio je članovima Saveta bezbednosti da uzmu u obzir realnu situaciju kada pripremaju liniju odbrane i strategiju borbe u zoni SVO.

Rusija ne vidi potrebu da dalje mobiliše svoje građane, do danas je 114 hiljada ljudi potpisalo ugovore sa Ministarstvom odbrane, precizirao je ministar odbrane i dodao da će formiranje rezervnih armija biti završeno do kraja juna.

- Volonteri su motivisani, željni borbe. Ali im je potrebna ozbiljna priprema, koju sada prolaze na osam poligona, sa njima radi više od 600 instruktora - kazao je Sergej Šojgu govoreći o dobrovoljcima koji se bore na frontu.