22.06.2023.

12:18

Foto: Tanjug/AP

Planeta

ČAK I DA IH SAD LOCIRAJU, SVE JE GOTOVO?! Crne prognoze američkog admirala za nestale u podmornici! "Nema vremena..."

Pari je rekao da su petorica muškaraca na "ekstremnim granicama za njihov kiseonik" i čak i da je podmornica sada pronađena, trebalo bi vremena da se izvuče na površinu kako bi ih oslobodili.

Bi-Bi-Si je za mišljenje pitao jednog od britanskih istraživača dubokog mora, koji je takođe izrazio sumnju u mogućnost spasavanja posade zarobljene u podmornici Titan.

- Moraju da budu potpuno spremni kao da je to podmornica, jer da bi je locirali i izvukli na površinu potrebni su sati. Spasavanje zahteva neverovatnu sposobnost i resurse, s obzirom na izazovnost operacije i opasnosti koje prate takve dubinske intervencije. Uzimajući u obzir vreme potrebno za lociranje i izvlačenje podmornice, očigledno je da je svaka sekunda od suštinske važnosti za spasenje posade - naglasio je on.

On kaže da je zbog ograničenog vidokruga posle svega nekoliko metara koje osvetljavaju svetla podmornice veličine kamionskih farova, upravljanje na ovoj dubini zadatak prepun izazova, a da dezorijentacija na morskom dnu predstavlja velika opasnost.